Zaev otkazao odlazak u Brisel zbog Hanovih izjava

Srna
Zaev otkazao odlazak u Brisel zbog Hanovih izjava

Skoplje - Lider najveće makedonske opozicione stranke SDSM Zoran Zaev otkazao je učešće na predstojećim pregovorima u Briselu o rješavanju krize u Makedoniji zbog, kako je rekao, pristrasnih izjava evropskog komesara Johanesa Hana.

Pregovori su bili najavljeni za 10. juni u Briselu uz posredovanje EU, odnosno evropskog komesara Hana.

Zaev kaže da je Hanova izjava u Vašingtonu, nakon sastanka sa političkim liderima u Skoplju, pristrasna i ne odgovara trenutku s obzirom na predstojeći odlučujući susret u Briselu, prenosi TV "Nova".

On je rekao da je čudna ocjena evropskog komesara o generalno pozitivnim izvještajima posmatračke misije OEBS-a u vezi sa posljednjim izborima u Makedoniji, te napomenuo da ni OEBS, niti EU do sada nisu konstatovali da je izvještaj o izborima u Makedoniji pozitivan.

"Osim toga, dokazi iz projekta žIstina za Makedonijuž razotkrio je i kriminalnu pozadinu u više izbornih ciklusa u zemlji koje je organizovao i sproveo /makedonski premijer/ Nikola Gruevski i njegova vlast", dodao je Zaev.

TV "Nova" je prenijela demanti Brisela u kome se kaže da Han nije rekao da dogovorene vanredne izbore u aprilu treba da pripremi aktuelna vlada premijera Gruevskog.

Komesar Han je, kako se navodi, od makedonskih političkih lidera zatražio da na briselski sastanak dođu sa zajedničkim prijedlogom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana