Zadrani pozivali ljude da Plenkovića gađaju pokvarenim jajima, sud ih oslobodio

Tanjug
Foto: Tanjug

ZAGREB - Sud u Zadru oslobodio je dvojicu muškaraca koji su uoči dolaska premijera Andreja Plenkovića na Maslenicu na Fejsbuku napisali da ga treba gađati pokvarenim jajima.

„Svaki građanin ima pravo da kritikuje predstavnike vlasti, mogu i da vrijeđaju“, izjavio je portparal zadarskog suda.

Kako prenosi zagrebačka N1 tv., sud smatra da se u konkretnim slučajevima radi o tzv. vrijednosnim stavovima i da okrivljeni izražaju jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića, a što je vidljivo iz formulacija koje su upotrebli, nazivajući ga pavijanom, narcisoidnim jadnikom i pozivajući da ga treba dočekati pokvarenim jajima.

U obrazloženju presude, prenosi zagrebačka N1 tv., navodi se da prema poslednjim odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Hrvatske, kojima se priklanja i ovaj sud, svaki građanin ima pravo da javno učestvuje u političkom životu i kritikuje učesnike u političkim procesima.

Takva kritika, navodi se, smije da bude neobjektivna i uvrijedljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju dok su na svojim funkcijama da podnose neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestovano uvrijedljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana