Zabranjena proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori

Agencije
Zabranjena proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori

Podgorica - Ministarstvo poljoprivrede naredilo je privremeno obustavljanje proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori i povlačenje spornih serija mlijeka šest proizvođača iz Srbije i BiH, prenose agencije.

Prema nalazima Centra za ekotoksikološka ispitivanja, kontaminirane su serije mlijeka Niške mljekare, Imleka Beograd, Imleka Kozarska Dubica, Mljekare Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop Raška.

Tako je iz prometa povučeno Meggle UHT mlijeko sa 1,6 odsto mliječne masti, Niško sa 2,8 odsto, Merkator od jednog litra, koje proizvodi Niška mljekara, Imlekova kravica od 0,5 i 2,8 odsto mliječne masti, proizvođača Imlek Beograd i Imlek Kozarska Dubica, kao i Mljekare Šabac od 3,2 odsto mliječne masti.

Sinoć je iz Uprave za inspekcijske poslove saošteno da su povučene i sve ostale serije ovih mlijeka iz bezbjedonosnih razloga. Ministar poljoprivrede Petar Ivanović kazao je da je odluka o prestanku proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori donesena iz predostrožnosti.

- Cilj je da se utvrdi uzrok eventualne kontaminacije kod domaćih proizvođača i zaštiti zdravlje građana - rekao je Ivanović navodeći da nema razloga za paniku.

- Od danas spornog mlijeka neće biti na rafovima u prodavnicama. Svi mliječni proizvodi koji ostaju na rafovima predstavljaju zdravstveno bezbjednu hranu - poručio je Ivanović.

Rezultati dodatnih analiza biće poznati za dva-tri dana.

U Crnoj Gori postoje 16 privatnih mljekara i 2.800 privatnih proizvođača mlijeka, koji dnevno isporuče na tržište 68.000 litara.

To je, prema podacima Udruženja poljoprivrednika, količina koja zadovoljava oko polovinu potreba domaćeg tržišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana