Za obnovu pravoslavnog hrama u Otišiću prikupljeno 150.000 KM

Srna
Foto: Srna

VRLIKA- Za obnovu hrama Svetog arhangela Mihaila koji datira iz 1889. godine i parohijskog doma u srpskom vrličkom selu Otišić u Dalmaciji do sada je prikupljeno 150.000 KM.

Inicijatori akcije za Srnu kažu da će se u narednom periodu raditi na obnovi samog hrama.

Do sada je urađen krov, postavljena stolarija i kupljen dio namještaja za parohijski dom.

Pokretači akcije ističu da će se do hramovne slave - Aranđelovdana truditi da bude uvedena struja u parohijskom domu, ali i da počnu sa obnovom hrama u kojem je najveći problem vlaga, dok će najveće ulaganje biti potrebno za izradu ikonostasa.

"Ikone iz hrama su nestale u ratnom vihoru. U novembru počećemo sa oslikavanjem ikonostasa u baroknom stilu kakav je i bio. To je najveće ali i najznačajnije ulaganje jer ikonostas treba da krasi naš hram", naveli su iz Odbora za obnovu ovog hrama.

Kompletna obnova se vodi uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima, a do sada je za ove namjene prikupljeno 150.000 KM, zahvaljujući priložnicima iz cijelog svijeta.

Inicijatori obnove apeluju da se svi ljudi dobrog srca, institucije Srbije i Republike Srpske odazovu njihovom časnom pozivu iz mučeničke i stradalne Dalmacije.

Donacije se uplaćuju na devizni račun sa naznakom "Za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću".

Vlasnik računa je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SWIfT: ESBCHR22.

Srpsko selo Otišić je smješteno između Vrlike i Sinja, podno planine Svilaje na jugoistoku i akumulacionog jezera Peruča na sjeveroistoku.

Zauzimajući prostor površine od 51 kilometra kvadratnog, sa 13 zaselaka i 1.200 stanovnika prije rata, bilo je najveće selo sinjske opštine. Njegovim obodom proteže se magistralni put Knin-Vrlika-Sinj-Split.

Selo je nekada imalo crkvu, groblje, kapelu u groblju, školu, nekoliko prodavnica /zadruga/ i gostionu.

Danas u ovom srpskom selu živi svega nekoliko desetina žitelja koji vjeruju da će se vratiti život u njihov zavičaj, sa porukom da je, obnova duhovnosti zapravo obnova života u Dalmaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana