Za obnovu kuće naciste uloženo pola miliona evra

GS
Za obnovu kuće naciste uloženo pola miliona evra

PRIŠTINA - Ministarstvo kulture tzv. Kosova uložilo je 500.000 evra za restauraciju kuće Džafera Deve, naciste i ministra unutrašnjih poslova Velike Albanije 1943. i 1944. godine, čovjeka koji je najodgovorniji za progon i ubistva Srba, Roma i Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Iako su protiv restauracije kuće ratnog zločinca: jevrejska udruženja, direktor Instituta "Simon Vizental" Efraim Zurof, nevladine organizacije koje okupljaju Srbe, kao i novinari koji izvještavaju na srpskom jeziku, ali i Srbi sa Kosova, obnova se nastavlja i biće uskoro završena, prenosi "Euronjuz".

Za potomke Jevreja sa Kosova, od kojih su ostali samo tragovi postojanja, obnovom kuće naciste Džafera Deve, zločini se ponavljaju.

- Zločin, isto zločin. Zločin. Ne znam šta da vam kažem. Neshvatljivo. Naopako potpuno... A šta da vam kažem. Odvratnost. Odvratnost. Najmanje što mogu da osjećam je da je to odvratno, naveo je za "Euronjuz Srbija" Juske Baruhović, penzioner iz Beograda.

„Jako sam tužan. Tužan i nemoćan. To je taj bijes iz nemoći. Nema riječi za takve stvari. Ogavno je. Cijela ta priča je ogavna i čemu ta priča uopšte?!“, pita Arman Bivas, penzioner iz Izraela.

Istorijski podaci govore da je Džafer Deva lično naređivao hapšenja, deportacije i ubistva Jevreja u periodu dok je bio ministar unutrašnjih poslova Velike Albanije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

„U našoj kući se o tom Džaferu Devi čulo. Ja se sjećam toga. Stalno se govorilo, to je Džafer, sinonim za lošeg čovjeka“, priča Bivas.

Istoričar Miloš Damjanović kaže da je sam Džafer Deva među Jevrejima na Kosovu bio tada poznat kao kosovski Hitler.

„To sasvim jasno i dovoljno govori o tome o kakvom formatu zločinca se radi, o tome koliko je to bila jedna surova, jedna bezobzirna, jedna teroristička ličnost. Da pomenemo i to naravno da je on bio zaslužan, zaslužan ako mogu da kažem, da je on bio kriv i odgovoran za formiranje 21. SS divizije Skenderbeg koja je imala ulogu u urušavanju slobode i u deportaciji u fizičke logore smrti Jevreja iz Prištine“, navodi Damjanović.

Ministarstvo kulture tzv. Kosova saopštilo je da je cilj obnove kuće Džafera Deve njena „zaštita od daljeg propadanja i urušavanja“.

- Jedan anticivilizacijski, jedan varvarski i nedemokratski čin... Tako da je to nešto što je nedopustivo, ali i nešto što iziskuje adekvatnu i hitnu, urgentnu reakciju, najžešću reakciju, prije svega onog dijela međunarodne zajednice koji je veoma prisutan na Kosovu i Metohiji i koji ima i moralnu i svaku drugu obavezu i dužnost da privremene strukture u Prištini spriječi u takvim svojim namjerama i koracima, rekao je Damjanović.

Evropska unija i Agencija za razvoj Ujedinjenih nacija su prije dvije godine tek poslije pritiska srpske i jevrejske javnosti prekinule finansiranje obnove sporne kuće. Sada je novac uložila nevladina organizacija „Kulturno nasljeđe bez granica“ iz Švedske, sa svojim ogrankom sa Kosova iako ta kuća, po istorijskim podacima, čak nije ni rodna kuća Džafera Deve.

- To nije njegova rodna kuća, niti je imao bilo kakvo vlasništvo nad tim objektom, nego je u pitanju objekat koji je pripadao Ministarstvu vojske i mornarice Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije, dakle državna imovina, nešto što se svojata, što se prisvaja, što se otuđuje, čiji se identitet narušava i da kažemo slobodno, delegitimiše na ovaj način, dodaje Damjanović.

Na pitanje da li znaju da obnavljaju kuću koju Albanci sa Kosova smatraju vlasništvom Džafera Deve, iz švedske organizacije su odgovorili da će uskoro provjeriti kako je došlo do toga da ulažu novac u obnovu kuće naciste, piše RT Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana