Za obnovu Hrama u Otišiću prikupljeno oko 42.000 KM

SRNA
Foto: ARHIVA

VRLIKA - Za obnovu Hrama Svetog Arhangela Mihaila i parohijskog doma u vrličkom selu Otišić u Dalmaciji do sada je prikupljeno oko 42.000 KM, uz učešće više od stotinu priložnika, rekli su Srni inicijatori obnove.

"Našem časnom pozivu odazvali su se najviše Otišćani rasuti po svijetu, ali i opštine Bosansko Grahovo, Istočni Drvar, priložnici sa Romanije, iz Istočnog Sarajeva, Drvara, Glamoča i Livna, ali i Beograda", naveo je jedan od inicijatora obnove hrama Milan Jovčić. On kaže da se kompletna akcija i dalje vodi uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima.

"Ova obnova je ujedinila i sabrala nas Dalmatince rasute po svijetu, ali i zbližila sve one koji su uvidjeli važnost obnove dalmatinskih svetinja", poručio je Jovčić. On je pozvao sve ljude dobrog srca da učestvuju u prikupljanju novca i da zajedno obnove najveću crkvu u Dalmatinskoj zagori Hram Svetog Arhangela Mihaila u Otišiću koji datira iz 1889. godine.

Prema njegovim riječima, Otišić je najveće srpsko selo u Hrvatskoj koje je nekada imalo oko 1.500 stanovnika, dok ih je danas tridesetak. "Obnova je podstakla i na povratak u zavičaj. Parohijski dom bi omogućio dolazak u rodnu grudu svima kojima su ognjišta spaljena i kuće razrušene, a obnova hrama je od velike važnosti za naše potomke u očuvanju vjere, kulture, običaja, tradicije i srpskog identiteta u mučeničkoj i vijekovima stradalnoj pravoslavnoj Dalmaciji", poručio je Jovčić.

Sredstva za obnovu parohijskog doma i nastavak radova na ovom hramu mogu se uplatiti na devizni račun sa naznakom "za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću". Vlasnik računa je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SWIFT: ESBCHR22.

❤️

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana