Za dom spremni i četničke kape na protestu u Zagrebu

Agencije
Za dom spremni i četničke kape na protestu u Zagrebu

Zagreb - Grupa branitelja protestovala je protiv odluke Savjeta za elektronske medije o oduzimanju dozvole za rad na tri dana TV Z1 zbog govora mržnje prema Srbima.

Kolona hrvatskih branitelja krenula je u mirnu protestnu povorku od Saveske do Jagićeve ulice, gdje je sjedište Savjeta za elektronske medije.

Na čelu kolone bili su su Đuro Glogoški i Velimir Bujanec, a demonstranti su pjevali "Oj hrvatska mati", "U boj, u boj" i "Za dom spremni".

Glogoški je najavio da je Savska 66, gdje su mjesecima u šatorima protestovali branitelji, sada mjesto sa kojeg će ubuduće počinjati sve protestne šetnje.

Prema proceni policije, na protestu se okupilo oko 5.000 ljudi, dok organizatori kažu da ih je bilo između 8.000 i 10.000, a to je potvrdio i Josip Klem, jedan od vođa protesta branitelja u Savskoj 66.

Mirjana Rakić, predsjednica Savjeta za elektronske medije, kako se navodi, nazivana je neprimjerenim imenima iako su organizatori skupa u nekoliko navrata pozivali na dostojanstvo.

Voditelji Televizije Z1 Velimir Bujanec i Marko Jurič primljeni su u zgradu Agencije za elektroničke medije, gdje su se sreli s Mirjanom Rakić, kojoj su uručili četničke kape, za koje tvrde da su im ih "dale silovane žene iz Vukovara".

"Svjedoci smo da je u Hrvatskoj ponovno na djelu uvođenje verbalnog delikta. Savjetu za elektronske medije zamjera se da ima dvostruka pravila. S jedne strane zabranjuje se rad privatnoj televiziji zbog izgovorenih riječi u etru, dok se s druge strane toleriše se da, na javnoj televiziji (autor te emisije i njegovu stranku) nazivaju proustaškom", rekao je Tepeš.

Marko Jurič, urednik i voditelj emisije Markov trg, rekao je da nije uvredio sve Srbe u Hrvatskoj, već da je samo govorio o četnicima, o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja pjeva četničke pjesme, javio je HRT.

Zbog protesta, saobraćaj u Savskoj ulici u centru Zagreba je bio zaustavljen.

Novinar Z1 TV je 19. januara u svojoj emisiji Markov trg upozorio Zagrepčane, posebno majke s djecom, da budu oprezni kada šetaju istoimenim trgom jer se tu nalazi pravoslavna crkva iz koje bi mogao iskočiti neki vikar i u svom maniru klanja započeti svoj krvavi pir.

Juričeva izjava je naišla na kritiku dijela hrvatske javnosti, a Savjet je odlučio da toj TV stanici zabrani rad na tri dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana