Za 70 odsto Hrvata NDH pozitivan dio istorije

Agencije
Za 70 odsto Hrvata NDH pozitivan dio istorije

Zagreb - Čak 70 odsto anketiranih mladih Hrvata smatra da je ustaška Nezavisna država Hrvatska (NDH) treći najvažniji događaj u hrvatskoj istoriji - nakon "domovinskog rata" i ulaska zemlje u EU.

U anketi, koja je rađena u sklopu velikog istraživanja u 14 evropskih država, mladi u Hrvatskoj u većini podržavaju jake, autoritarne ličnosti - više od 50 procenata.

Anketa u Hrvatskoj urađena je u Zagrebu, u dvije zone sa različitim strukturama stanovništva - u Podsljemenskoj, koja je nacionalno i vjerski homogenija i u Peščenici gdje nacionalne i vjerske manjine čine oko 14 odsto.

Mladi Hrvati slabo su zainteresovani za politiku, ne vjeruju političkim strankama, slabo poznaju istoriju, a posebno Drugi svjetski rat, skloni su vojnoj diktaturi i vladavini čvrste ruke.

Preliminarni nalazi ankete pokazuju da je Hrvatska zemlja podijeljenih sjećanja kada je u pitanju istorija, posebno antifašizam. Mladi u Hrvatskoj svoja istorijske stavove najviše usvajaju od roditelja, kao primarnih izvora informacija, a potom preko "Fejsbuka" i od prijatelja, što ukazuje na slab uticaj obrazovnog sistema i medija.

Cilj studije koju je provela Evropska komisija bili su društveni stavovi i vrijednosti mladih generacija koje bi u ovom vijeku trebalo da učestvuju u dovršavanju ujedinjenja Evrope. Podsjetimo, ustaška Nezavisna država Hrvatska, bila je članica Hitlerovog pakta, čiji cilj je bio potpuno čišćenje Hrvatske od Srba, Jevreja i Roma, koji su masovno i zvjerski mučeni i ubijani. Simbol te države bio je zloglasni logor Jasenovac, najveći logor smrti u NDH, u čitavoj okupiranoj Jugoslaviji i na cijelom Balkanu. Procjenjuje se da je samo u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. Genocid koji su sprovodile ustaše u svojoj državi, mahom nad Srbima, te načini mučenja i ubijanja ljudi, šokirali su čak i njemačke okupatore, što se vidi iz istorijske građe - svedočenja i pisama nadležnih oficira komandama.

Ustaška retorika

Veličanje zločinaca i ustaška retorika nisu rijetka pojava u Hrvatskoj. Nacionalistički ispadi pojedinih hrvatskih zvaničnika i danas nailaze na odobravanje hrvatske javnosti. Podsjetimo hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić nedavno je izjavila da ako Hrvatska bude čistila svoje dvorište, jako puno Srba iz Hrvatske će morati ići u Srbiju. U pojedinim hrvatskim gradovima se i danas služe mise poglavniku NDH Anti Pavelić, a Hrvatska se zalaže da se nadbiskup Alojzije Stepinac, koji je sarađivao sa NDH proglasi svecem.

BROJKE:

700.000 Srba ubijeno u logoru Jasenovac, koji je bio simbol NDH

23.000 Jevreja ubile ustaše u Jasenovcu

80.000 Roma mučki ubijeno u logoru za vrijeme NDH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana