Vuksanović: Nastavlja se diskriminišući položaj Srba u Crnoj Gori

Srna
Foto: Arhiva

PODGORICA- Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović izjavio je Srni da se u ovoj zemlji nastavlja sa diskriminacijom i ponižavanjem Srba.

Vuksanović je naveo da je Srbima u Crnoj Gori uskraćeno sve ono što je predstavnicima ostalih naroda i nacionalnih zajednica omogućeno.

"U državi gdje, prema podacima zvaničnog popisa, nema većinskog naroda, Srbi kao narod nisu sebi obezbijedili ustavno-pravni status. Ne mogu biti manjinski narod, ali im se ne priznaje konstitutivnost niti njihovi politički predstavnici za sada to ozbiljno zahtijevaju", rekao je Vuksanović.

Naveo je da nije potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, za koji je rekao da je najznačajnije predizborno obećanje, dok su crkveni velikodostojnici nepoželjni i moraju ih čuvati sa posebnim mjerama o obezbjeđenja, kao i kada je bilo veče čuvenog srpskog pjesnika Matije Bećkovića u Nikšiću.

Vuksanović smatra da je zastupljenost srpskog naroda u institucijama u Crnoj Gori zanemariva i ponižavajuća, da su najznačajnije srpske organizacije i pojedinci i njihovi projekti za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta u potpunosti izopšteni iz raspodjela sredstava.

Nažalost, dodao je, sve to vlast u Crnoj Gori radi uz blagoslov svojih mentora, vršeći tako posredno pritisak na Srbiju i njene institucije.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije u Crnoj Gori je nepoželjan, da mu u slučaju posjete svojim sunarodnicima prijeti opasnost od crnogorskih kriminalnih klanova, a institucije Srbije ne ostvaruju nikakav uticaj na međusobne odnose i prihvaćene su mnogo gore nego što je to sa njima slučaj u lažnoj državi Kosovo.

On je dodao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prihvatio prijedlog Vlade o imenovanju ambasadora u Srbiji isključivo iz razloga njegove nacionalne pripadnosti.

Ukazao je i da nije omogućeno da se u predviđenom roku u 2021. godini sprovede popis stanovništva, ocijenivši da je to isključivo iz razloga utvrđivanja nacionalne vjerske i jezičke pripadnosti građana Crne Gore.

Vuksanović smatra i da nijednom političkom predstavniku srpskog naroda, iako u pobjedničkoj koaliciji čine dominantnu većinu, nije omogućeno da bude zvanično predstavnik svog naroda u Vladi Crne Gore.

On tvrdi da koalicija, koja je pobijedila na posljednjim parlamentarnim izborima, igra neartikulisano "gluvo` kolo", u kome su više suprotstavljeni jedni drugima, nego posvećeni pronalaženju najboljih rješenja za građane Crne Gore i svoje biračko tijelo.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana