Vukovar: Ponovo dve kolone

B92, Tanjug
Vukovar: Ponovo dve kolone

Vukovar - Danas se obilježava 23. godišnjica borbi za Vukovar kada su jedinice JNA 1991. godine ušle u grad i okončale tromesječne borbe u kojima su poginule hiljade ljudi.

Gotovo čitav grad je tada razrušen.

U Vukovaru je danas i državni vrh Hrvatske. Ali i ove godine Kolona sjećanja podijeljena je nakon što se grupa veterana izdvojila i samostalno krenula prema groblju, a na tom putu su u jednom trenutku zaustavili službenu kolonu u kojoj su hrvatski predsjednik, premijer i članovi vlade.

Svoje izdvajanje veterani su objasnili time da ih državni vrh ne poštuje, pa zašto bi oni poštovali njih.

Dvije kolone, državna i ona koja je prije kraja komemorativnog programa krenula iz vukovarske bolnice i pridružila se koloni Štaba za obranu hrvatskog Vukovara, spojile su se na putu prema Memorijalnom groblju, a zamjenik komandanta 3. gardijske brigade Pero Perić tvrdi da su u Vukovaru svi u jednoj koloni.

"Mi predvodimo kolonu, samo su naši momci pogrešno razumijelii, pa su krenuli malo prije prozivanja. Danas je u Vukovaru samo jedna kolona", rekao je Perić za HTV.

Nakon intoniranja himne i minuta ćutanja desetak pripadnika vukovarske 3. gardijske brigade ZNG-a je pod zastavom izašlo iz kruga vukovarske bolnice, a novinarama su ranije rekli da krug bolnice napuštaju po svom protokolu i kreću prema vukovarskom Memorijalnom groblju, jer ih državna vlast ne poštuje.

Ta je grupa došla do zgrade u kojoj je svojevremeno bio konzulat Srbije, gdje ih je čekala kolona Štaba za obranu hrvatskog Vukovara i veterani 5. gardijske brigade. U toj drugoj koloni je bio i vrh najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko i kandidatkinja za predsjednika te stranke Kolinda Grabar Kitarović.

Prema službenom protokolu obilježavanja Dana sjećanja, zastava 4. bojne brigade je trebalo da bude na čelu Kolone sjećanja u kojoj je i državni vrh, a koja je nakon komemorativnog programa u krugu bolnice krenula prema vukovarskom groblju.

I Ivica Arbanas, predsjednik zadarskih veterana, tvrdi da je u Vukovaru samo jedna, a ne dvije kolone. Dodao je kako su momci bili u krugu bolnice i izašli ranije jer se protokol malo odužio.

"Nema politike, jedna je kolona, idemo svi ulicom", rekao je Arbanas, prenijela je Hina.

Sa dijelom ratnih veterana koji su prošli centrom Vukovara prije službene Kolone sjećanja su i pripadnici policije, general i bivši haški optuženik Mladen Markač i predsjednik Udruženja specijalne policije Josip Klem. Oni su na jednom od vukovarskih raskršća presreli službenu kolonu u kojoj su predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i članovi vlade.

Službena kolona je stajala nekoliko minuta, a Klem je izjavio kako je sve to "jedna kolona, ali da građani ipak moraju prvi da prođu".

Zbog sukoba branitelja i državnog vrha prošle godine je državna delegacija bila onemogućena da dođe do Memorijalnog centra, pošto su im branitelji preprečili put i ostavili ih na začelju kolone.

Međutim, za razliku od prošle godine kada državnicima nije dozvoljeno da se pridruže koloni, zvanična povorka stopila se sa braniteljskom bez incidenata.

"Uopšte ne želim pristati na način da se priča o podjelama na način na koji se pričalo svih ovih dana. Držim da svako ko je došao u grad Vukovar danas došao je da oda pijetet, da se pokloni žrtvama, pokloni junacima Vukovara, ne samo poginulim već i živućim", rekao je Ivan Peneva, gradonačelnik Vukovara.

Program obilježavanja stradanja Vukovara u Domovinskom ratu započeo je himnom i munutom ćutanja za sve žrtve.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je građane da u Vukovaru pokažu punu poltiičku odgovornost i zrelo ponašanje.

"Ponosan sam jer je Hrvatska ljubavi i Hrvatska žalosti i Hrvatska koja poštuje Vukovar odala dostojanstvenu počast Vukovaru i svim poginulima i ovaj Dan sjećanja je nešto što ćemo pamtiti", rekao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara da li mu je zasmetalo to što su na groblje ušli na sporedan ulaz te što su ga napustili prije završteka protokola polaganja vijenaca", rekao je Josipović u Vukovaru.

U Vukovaru je bio i predsjednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

"Za razliku od prošle godine ovo je bila kolona sjećanja. Bili smo različiti u toj koloni, na različitim osnovama, ali smo išli u istom pravcu i s istim ciljem. Pokloniti se ljudima čiju žrtvu treba poštivati. Da se sjećamo stradanja ovog grada i da sve ostavimo po strain", kazao je Pupovac.

Bivša premijerka Jadranka Kosor je na svom nalogu na Tviteru napisala: "Vukovare, dobar dan. Možemo li u Vukovaru samo ćutati i hodati? Rukovati se i s onima s kojima se ne slažžemo? Uzeti pod ruku i one koje ne poznajemo? Možžemo li u Vukovaru biti dobri ljudi? Bolji. Poput Blage Zadre ili Marka Babića?", napisala je ona juče.

Hrvatska danas obilježava 23 godine od pada Vukovara i toj ceremoniji prisustvuju predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i članovi vlade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana