Vukovar mjesto i srpskog stradanja

Agencije
Vukovar mjesto i srpskog stradanja

Vukovar - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je juče da je Vukovar mjesto stradanja i srpskog i hrvatskog naroda, a ne samo hrvatskog, kako navode hrvatske vlasti.

Udruženje srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje djeluje u Hrvatskoj, ima podatke da je tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru ubijeno ili nestalo oko 120 Srba. Takođe, sedam porodica srpske nacionalnosti je podnijelo krivične prijave protiv Tomislava Merčepa 2012. godine koje se odnose na ubistva i nestanak članova njihovih porodica prije početka ratnih sukoba u Vukovaru. Državno tužilaštvo Hrvatske još nije počelo postupati po njihovim prijavama. Bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je odbio zahtjev predstavnika Srba da u Vukovaru bude podignuto spomen-obilježje civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti.

- To je jedan u nizu dokaza da Hrvatska dijeli žrtve po nacionalnoj pripadnosti. Hrvatske žrtve su priznate, imaju penzije i medijsku pažnju, dok srpske žrtve negiraju i prećutkuju da ne bi bila dovedena u pitanje lažna teza da su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i JNA. Brojne činjenice jasno potvrđuju da glavnu odgovornost za početak rata u Vukovaru snosi zločinački režim Franje Tuđmana, čiji je strateški cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba - navodi Linta.

Pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" u tom gradu se u petak okupilo više od 100.000 Hrvata iz zemlje na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve. Premijer Andrej Plenković rekao je prije početka ceremonije da je Dan sjećanja još jedna prilika za izražavanje dubokog poštovanja i zahvalnosti svim borcima i onima koji su, kako je rekao, dali život za slobodnu i danas modernu Hrvatsku.

Vukovarski Srbi, međutim, ni na koji način nisu učestvovali u obilježavanju Dana sjećanja na vukovarske žrtve, odnosno dan kada je vojska nekadašnje JNA ušla u taj grad. Saborski poslanik i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac je rekao da ove godine ni on nije prisustvovao godišnjici Dana sjećanja.

Stranka SDSS, čiji je poslanik Pupovac, inače podržava vladu premijera Andreja Plenkovića, ali ne dijeli žrtve. Naveo je da za zajedničko obilježavanje ovog dana nisu stečeni osnovni preduslovi.

- Kad obilježavamo stradanje, ne dijelimo žrtve. Lani smo to uradili u crkvi Preobraženja Gospodnjeg i ove godine ćemo učiniti isto. Za ljude koji su odvedeni iz bolnice i ubijeni na Ovčari, za sve koji su ubijeni i nakon ulaska vojske u Vukovar... - kaže Pupovac, koji je sve do ove godine bio gotovo redovan učesnik komemoracije.

On je rekao da misli da je dobra odluka da ove godine predstavnici SDSS-a ne budu u Vukovaru.

- Danas smo u Vukovaru sviješću, ali ne i fizički. Saosjećamo sa žrtvama, kao i drugi ljudi, kojima je na srcu stradanje tolikih ljudi. Tamo smo vođeni moralnim osjećajem prema nevino stradalim i svim stradalima u Vukovaru - kazao je on.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković rekao je da, uprkos svim naporima da Srbi postave spomen-ploče na mjesta na kojima su stradali srpski civili nije urodio plodom jer im to nije dozvoljeno.

Merčep heroj u Vukovaru

Ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova i ratnom zločincu Tomislavu Merčepu Vukovarci su danas u svom gradu posvetili poseban plakat.

Udruženje hrvatskih boraca Sajmište Vukovar na plakatu s fotografijom Tomislava Merčepa poručilo je da je Merčep "heroj kojeg su se odrekli". Merčep je nakon četvorogodišnjeg suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim za ratni zločin nad srpskim civilima i osuđen na pet i po godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana