Vujanović inaugurisan uz proteste

RTRS
Vujanović inaugurisan uz proteste

Podgorica - Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović položio je večeras zakletvu na ceremoniji u Vladinom domu na Cetinju, čime je započeo novi petogodišnji mandat na čelu države.

Vujanović je, poslije polaganja zakletve na svečanoj sjednici parlamenta, kazao da će ovaj predsjednički mandat posvetiti opštem dobru Crne Gore i prevazilaženju podjela u toj državi.

"Bezbroj puta sam poručivao, apelovao i molio - okrenimo se jedni drugima, jer smo jedni drugima najbliži. Možemo se razlikovati u mnogo čemu. To je politika. Konačno i demokratija. Ali, ne možemo se razlikovati oko dobra Crne Gore. To dobro nas mora udruživati", naveo je on. Vujanović je pozvao da se razlike u Crnoj Gori pretvore u bogatstvo, u ime bolje sadašnjosti i još bolje budućnosti. "Tim vrijednostima posvetiću svoj naredni mandat. Poštujući ustavni kapacitet predsjednika države uz maksimalnu ličnu posvećenost, kao predsjednika svih građana, pomoći ću opštem dobru Crne Gore", istakao je crnogorski predsjednik. Polaganje zakletve bojkotovala je ccitava opozicija, kao i poslanici Socijaldemokratske partije , manje cclanice vladajuche koalicije, koja je osporava ustavnost kandidature Vujanovicha. Polaganju zakletve, međutim, prisustvovao je predsjednik crnogorskog parlamenta i lider SDP Ranko Krivokapić. Inauguraciju u Vladinom domu na Cetinju pratio je i protest grupe građana koja je prethodno održala "Marš protiv mafije", odnosno mirnu protestnu šetnju od Podgorice do crnogorske prestonice. Organizator protestnog marša Marko Milačić kazao je da protestom žele da poruče Vujanoviću da nije njihov predsjednik.

Učesnici protesta su izvikivali "Lopovi", "Robija vas čeka", "Lekiću predsjedniče" i zvižducima pratili ulazak zvanica na svečanost inauguracije.

Polaganju zakletve prisustustvovali su članovi Vlade, na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, i predstavnici diplomatskog kora. Vujanović će ostati upamćen po tome što je vezao dva predsjednička mandata u Crnoj Gori nakon što je ta država na referendumu 2006. godine stekla nezavisnost.

Državna izborna komisija Crne Gore saopštila je da je, prema konačnim rezultatima, Vujanović pobijedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 odsto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodrag Lekića glasalo 48,79 odsto birača.

Lekićev izborni štab saopštio je ranije da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora koje saopštava DIK, a opozicija je zatražila poništenje predsjedničkih izbora održanih 7. aprila i raspisivanje novog glasanja za šefa crnogorske države.

Građani organizovali "Marš protiv mafije"

Grupa građana stigla je na Cetinje nakon što je na protestni marš od Podgorice do prestonice krenula jutros oko 5 časova, izražavajući na taj način nezadovoljstvo rezultatima aprilskih predsjedničkih izbora na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobijedio kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vujanović.

Kolona je ušla na Cetinje unazad, što kako kažu, simbolizuje to što je vlast posljednjih 20 godina unazadila Crnu Goru. Oni se nalaze ispred Vladinog doma gđe će biti inauguracija Vujanovića. Istaknut je transparent: "Ne može se ugasiti iskra slobode, jer na Cetinju nema vode".

Koloni se na Belvederu pridružila grupa od 10-15 Cetinjana sa transparentom "Dobrodošli, Cetinje ne radi". Oni su grupu počastili priganicama i medom. Atmosfera na Belvederu je vesela, kao i tokom cijelog puta, a okupljeni pjevaju, igraju i prskaju se vodom. Grupa Cetinjana se ujedinila sa kolonom koja je krenula iz Podgorice, i zajedno su krenuli ka prijestonici.

Na Belvederu su, između ostalih, govorili profesor Filip Kovačević, poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić, i istoričar sa Cetinja Boban Batrićević.

"Filip Vujanović se bruka danas na Cetinju, u narodu će ostati zapamćen kao Filip Nejaki", kazao je Vučinić.

Učesnici marša su uglavnom mladi ljudi, bez nacionalnih i vjerskih obilježja, a kolonu predvodi kamionet sa ozvučenjem i sa kog se čuju rok pjesme sa buntom kao temom. Polazna tačka je bila blizu Univerziteta Donja Gorica, koji učesnici "Marša protiv mafije" nazivaju "DPS škola za visoku korupciju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana