Vučiću povjeren mandat za sastav nove srpske vlade

Srna
Vučiću povjeren mandat za sastav nove srpske vlade

Beograd - Mandatar za sastav nove vlade Srbije je aktuelni premijer i lider Srpske napredne stranke /SNS/ Aleksandar Vučić, saopštio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nakon što je završio konsultacije sa 11 stranaka.

"Odlučio sam da mandat za sastav nove vlade poverim Aleksandru Vučiću, zato što me uverio da ima većinu poslanika za formiranje vlade i zato što sam dužan da mandat poverim onom ko ima većinu", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.


Nikolić je rekao da će o svojoj odluci obavijestiti Skupštinu Srbije kada bude konstituisana.

On je naveo da su vanredni parlamentarni izbori u Srbiji protekli demokratski i da sada treba konstituisati skupštinu i vladu Srbije.

Nikolić je rekao da su mu stranke koje su u opoziciji saopštile tokom konsultacija da će neke u parlamentu Srbije podržavati poteze Vlade koji su dobri za Srbiju, neki evropski integracije, a neki neće ništa podržavati.

"Vlada će morati da ponese teret u veoma teško vreme", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da su svi predstavnici stranaka koji su danas došli na konsultacije kod njega pokazali poštovanje prema funkciji predsjednika Republike.

"Nakon svih razgovora, koji su tekli u različitom tonu, samo je Vučić izložio program kako misli da se ponaša vlada, koje prioritete da ispunjava, dok su svi ostali došli svesni činjenice da je SNS osvojila najviše mandata i da će s pravom tražiti mandat za sastav vlade", dodao je Nikolić.

Prema izjavama predstavnika stranaka, nakon današnjih konsultacija kod Nikolića, Vučićevom pozivu za ulazak u vladu odazvaće se lider socijalista Ivica Dačić, predsjednik LDP Čedomir Jovanović, predsjednik SVM Ištvan Pastor i BZD Muamer Zukorlić, dok u vladu sigurno neće demokrate SDS Borisa Tadića, radikali, Dosta je bilo, LSV, DSS i Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana