Vučić: Svjedoci smo brojnih pokušaja relativizacije prošlosti

Tanjug
Vučić: Svjedoci smo brojnih pokušaja relativizacije prošlosti

BEOGRAD - Danas smo svjedoci brojih pokušaja relativizacije događaja Drugog svjetskog rata, a to ne može da bude politika sadašnjosti ni Evrope, ni svijeta, a Srbije nikada neće biti, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom početka izvođenja mjera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra “Staro sajmište”.

„Želim da vam kažem veliko „izvini”. Izvinite zbog toga što je ova zgrada iza mene u takvom stanju i što gotovo 80 godina nismo vodili računa o svojoj prošlosti i nismo brinuli ni o svojoj budućnosti”, rekao je on obraćajući se preživjelima stradanja najtežih zločina i zločina genocida tokom Drugog svjetskog rata.

Vučić je kazao da je imao čast i sreću da poznaje i više puta sretne velikog Šimona Peresa, koji je rekao da „šest miliona naših ljudi, Jevreja, živi u našim srcima, mi smo njihove oči koje se sećaju, koji vodimo užasne scene koje su videli, i one će ostati upamćene onako kako su se dogodile”.

„Ima mnogo toga što možemo da naučimo od jevrejskog naroda. Nažalost tih šest miliona Jevreja moramo dodati milione očiju Srba, Roma, koji su ubijani na stratistištima ovde”, rekao je on.

Ukazao je i na generala Ajzenhauera koji je procijenio da buduće generacije neće vjerovati koji su se zločini sve dogodili i zato je naredio filmskim ekipima koje su pratile oslobađanje Aušvica da snime sve odmah, jer će se, kako je kazao, na putu istorije naći neko kopile koje će reći da se to nikada nije desilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana