Vučić, Rama i Zaev o strateškom planu za 2022.

Srna
Vučić, Rama i Zaev o strateškom planu za 2022.

TIRANA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sastali su se večeras u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” kako bi razgovarali o planovima za naredni period.

”Važni razgovori kako dalje da napredujemo, da se uvezujemo, da brže i jače sarađujemo”, napisao je Vučić na “Instagramu”.

On je istakao da “Otvoreni Balkan” smatraju izuzetnom inicijativom.

“Inicijativa je napravljena zbog ljudi koji žive u svakom od naših gradova, u svakom od naših sela”, naveo je Vučić.

Na početku susreta trojice političara Rama priređuje svečanu večeru za dvojicu sagovornika, koja je uvertira za zvanične sastanke poslije kojih bi trebalo da bude potpisano šest sporazuma.

Cilj je da u idućoj godini počnu da funkcionišu zajedničke radne dozvole za sve tri države, a da 2023. praktično granice budu ukinute, prenosi RTS.

Osim Vučića, Rame i Zaeva, sutrašnjim sastancima prisustvovaće ministri i privrednici tri zemlje, a kao posmatrači tu će, između ostalih, biti predstavnik Atlantskog savjeta i direktor Fonda za otvoreno društvo Aleks Soros. Posredstvom video-veze na sastanak će se uključiti komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

Uoči dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Albaniju pristalice nekadašnjeg premijera i predsjednika Saljija Beriše na dva časa su blokirale jednu od centralnih ulica u Tirani kako bi iskazali protivljenje Vučićevoj posjeti, ali i inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Protesti su i unutarstranačkog karaktera, budući da Beriša predvodi frakciju Demokratske stranke, koja se protivi saradnji u okviru regionalne inicijative, za razliku od predsjednika partije LJuljzima Baše, koji je podržava.

Protest, koji je bio organizovan, ispred Vlade Albanije okončan je večeras. Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do Vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan mladić je pao sa bandere pokušavajući da obori zastavu.

Iako u “Otvorenom Balkanu” učestvuju samo Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, poziv da se priključe inicijativi upućen je i Crnoj Gori, BiH, kao i privremenim vlastima u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana