Vučić: Ne znam o čemu bih u ovom trenutku pričao sa Hrvatskom

Srna
Vučić: Ne znam o čemu bih u ovom trenutku pričao sa Hrvatskom

Beograd - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uvijek otvorena za saradnju i razgovore sa Hrvatskom, ali da u ovom trenutku ne zna o čemu bi razgovarali.

"Uvek želim da razgovaram sa Hrvatima i sa svim drugima, ali u ovom trenutku samo ne znam o čemu da razgovaramo. Samo mi je to problem. Uvek sam spreman, ako mi pošalju nekakvu agendu o kojoj bih mogao da se izjasnim, da Vlada Srbije raspravlja, ili da o bilo čemu pričamo, voleo bih da to vidim", rekao je Vučić novinarima u Skupštini Srbije.


On je podsjetio na sve šta je Srbija uradila po pitanju statusa hrvatske manjine u Srbiji, po pitanju lista "Hrvatska rječ", asfaltiranja ulice u Tavankutu /gdje živi hrvatska manjina/, hrvatskih udžbenika, muzičkog odjeljenja u Sonti, kod Apatina.

"Ono šti su mi rekli, ja sam to napraivo i kao što vidite nikoga u Srbiji ništa nije bolelo zbog toga. Mi smo ponosni da uradimo za naše građane hrvatske nacionalnosti sve što možemo", istakao je Vučić.

On je dodao da, međutim, na njegovo pitanje Hrvatskoj šta je uradila za Srbe u toj zemlji kao odgovor dobije da nisu poželjne čokoladice iz Srbije, da je postavljen spomenik u Jasenovcu sa ustaškim pozdravom.

"Koji drugi odgovor da dobijem u ovom trenutku? Ali, opet, kažem naša vrata su otvorena i ako postoji neka tema oko koje možemo da razgovaramo, super, ajde da razgovaramo", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da su Hrvati bili šokirani kada je otišao u Zagreb i kada je na pitanja hrvatskih novinara o nestalim hrvatskim državljanima rekao da ima mnogo više nestalih Srba nego Hrvata.

"Kada sam otišao na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović, napali su me sa svih stana za nestale osobe. Ali više je nestalih Srba, nego Hrvata. Ja sam shvatio da sam prvi čovek koji je to tamo rekao nekome u lice. Oni su sve vreme govorili o hrvatskim državljanima i držljavljanima Srbije, a nisu govorili o Srbima Krajišnicima koji su se borili protiv hrvatske vojske", kaže Vučić.

On je naveo da je najveći broj nestalih u stvari Srba Krajišnika, odnosno, za 20 odsto je veći broj nestalih Srba nego Hrvata, ali da se to se nikada nije čulo u Hrvatskoj.

"Oni /Hrvati/ vide da su i naše odbrambene mogućenosti sve snažnije i razumem i tu vrstu besa protiv Vučića i histeriju koja postoji u delu njihovih medija, ali mi je drago da tu histeriju nisam mogao da vidim kod najodgovornijih političara u Srbiji", naveo je Vučić.

On je rekao da je najnepopularniji u Hrvatskoj, ali da je ponosan što štiti interese svog naroda i države, te poručio da će to da radi uvijek i u budućnosti.

Vučić je napomenuo da nijednu uvredu nije izrekao na račun Hrvatske i da u Srbiji nema ni zabrana čokoladica, niti pravljenja problema antifašistima.

"Razumem da to nije ni lepo, ni lako za Hrvate, što će Srbija da ima veći privredni rast, manji javni dug. Srbija po prvi put ima veći suficit u spoljnoj trgovini sa Hrvatskom", istakao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana