Vučić: Ne vodimo politiku Srpske, katastrofa što su uvedene sankcije

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ne vodi politiku Republike Srpske, ali da sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovora o svemu.

Vučić je rekao i da je svim najvažnijim međunarodnom predstavnicima u lice rekao da je katastrofa što su Dodiku uvedene sankcije

“Ja se ne slažem sa sankcijama koje su uvedene protiv Dodika, ne zato što sam Srbin, iako je to prirodno, i ne zato što sam predsednik Srbije. Ja sam u lice rekao svim najvažnijim međunarodnim predstavnicima”, rekao je on za RTS.

Vučić je rekao da u razgovoru sa međunarodnim predstavnicima ima pitanja na koje nema odgovora.

“Smetaju vam regularne policijske jedinice u Banjaluci, a ne smetaju iregularne jedinice na drugim delovima teritorije sa drugim zastavama, koje nemaju veze sa regularnim zastavama? Kažete – kriv Milorad Dodik. A što ste uzeli Republici Srpskoj šumarstvo i poljoprivredno zemljište, kada po Dejtonu to pripada Republici Srpskoj?”, zapitao je on.

Vučić je naveo da mu ti sagovornici kažu da je u pravu, ali da je potrebno šest mjeseci da se vrate šume i poljoprivredno zemljište u nadležnost Srpskoj.

“Ma nemojte. Za jedan dan ste oteli to Republici Srpskoj, a potrebno vam je sad šest meseci da to vratite”, rekao je Vučić.

On je rekao da nikada neće reći ništa što bi moglo da naškodi Republici Srpskoj ili bilo kome u njoj.

“Šta me briga šta očekuje od mene neko drugi. Ja se ponašam u skladu sa interesima građana Srbije, naš je posao da pomognemo u očuvanju stabilnosti u regionu”, rekao je Vučić, dodajući da šta god da kaže nikada neće biti dovoljno dobro ni u Sarajevu, Zagrebu ili Prištini, ali da postoje ljudi koji slušaju i vjeruju u to što govori.

Istakao je da Republika Srpska ima svoju politiku, a Srbija svoju, kao i da ne moraju u svemu da se slažemo.

“Naša obaveza je da pomažemo srpskom narodu i Republici Srpskoj, ne narušavajući integritet BiH”, dodao je Vučić, te podsjetio da Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, pa i svi opozicioni lideri u Srpskoj kažu da Srbija i Srpska nikada bliže nisu sarađivale.

Komentaršući izjavu Šefika Džaferovića koji je paradu u Banjaluci za Dan Republike Srpske uporedio sa nacistima iz Kristlane, Vučić je zapitao da li se razmišlja šta se govori.

“Da poredi sa nacistima iz Kristalne noći legalne organe Republike Srpske, koji postoje u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonom. A za žzelene beretkež u Bužimu nema reakcije. Da vređate srpski narod, koji ima mnogostruko veće žrtve i optužujete ga za nacizam, jelž znate šta to znači? Na koliko je kilometara Jasenovac, najveće stratište na prostoru bivše Jugoslavije?”, rekao je Vučić.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, on je rekao da su iz Prištine večeras poslali 20 specijalaca Rosu u Gračanicu, očekujući da tamo nađu sastanak, a lovili su vola na ražnju, koji je trebalo da se peče za srpsku Novu godinu.

On je dodao da će biti dalekosežne posljedice što će Priština zabraniti glasanje Srba na referendumu za promjene ustava Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana