Vučić: Kusturica će imati vrlo ubjedljiv odgovor za kritičare spomenika Stefanu Nemanji

Srna
Vučić: Kusturica će imati vrlo ubjedljiv odgovor za kritičare spomenika Stefanu Nemanji

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je siguran da će proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, koji je bio član žirija za izbor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu, imati veoma ubjedljiv odgovor za one koji taj spomenik kritikuju i imaju određene zahtjeve u vezi sa tim.

- Siguran sam da će gospodin Kusturica odgovoriti na to što neki traže i da će odgovor, budući da je on bio u toj komisiji, biti vrlo ubedljiv - rekao je Vučić novinarima na Batajnici.

On je naglasio da je interesantno da oni koji su uveli rijaliti "Veliki brat" u Srbiju u spomeniku Stefanu Nemanji vide kič i šund.

- Podižemo spomenik rodonačelniku srpske države. Ne mogu oni koji su "Velikim bratom" uništavali svest i duhovnost naroda da nametnu "Velikog brata" umesto Stefana Nemanje - rekao je Vučić i istakao da je spomenik Stefanu Nemanji radio jedan od najvećih živih ruskih umjetnika - čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov.

On je dodao da je to protivljenje svemu novom i boljem i ponovio da niko ko kritikuje spomenike srpskim velikanima nema odgovor na njegovo pitanje zašto 75 godina nismo napravili film o Jasenovcu.

- Nema ga, jer naše lažne elite nikad nisu htele da se zameraju nekome. Sada će se prvi put pojaviti film o Jasenovcu. Ja neću da se stidim žrtava, niti Nemanjića - poručio je Vučić.

Na Savskom trgu u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, 15. avgusta je počelo postavljanje prvih dijelova, odnosno postamenta spomenika rodonačelniku najznačajnije srpske sredovjekovne dinastije Stefanu Nemanji.

Spomenik je napravljen u bronzi, visok je 24 metra i težak 68 tona. U postament, koji predstavlja vizantijski štit, moći će da uđe pedesetak ljudi, a tu će moći da vide ugravirane scene iz Nemanjinog života i srpske istorije.

Na izradi spomenika radilo je 120 ljudi godinu i po dana. /kraj/sas/vj

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana