Vučić i Radev otkrili spomenik Ćirilu i Metodiju u Dimitrovgradu

Srna
Vučić i Radev otkrili spomenik Ćirilu i Metodiju u Dimitrovgradu

DIMITROVGRAD - Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Bugarske Rumen Radev danas su u Dimitrovgradu otkrili spomenik slovenskim prosvjetiteljima Ćirilu i Metodiju, te ocijenili da je on simbol bliskosti i znak za budućnost.

Spomenik, čiji temelj su dva predsjednika postavila prije tri godine, otkriven je u dvorištu rekonstruisane zgrade Gimnazije Sveti Ćirilo i Metodije, uz intoniranje himni dvije zemlje i u prisustvu stanovnika Dimitrovgrada.

Vučić je rekao da ovo nije čas istorije, nego budućnosti, i da je spomenik potpisan i na srpskom i bugarskom jeziku, te da je važno da se gleda u budućnost i gradi budućnost, koja je zajednička.

- Imamo istu veru, imali smo mnogo problema u prošlosti da bismo sebi mogli da dozvolimo da imamo bilo kakav problem u budućnosti - naglasio je Vučić.

On je zamolio sve, posebno one koji žive u Dimitrovgradu da vode računa jedni o drugima bez obzira na to koje su nacionalnosti.

-Mi hoćemo da svi Bugari koji žive u našoj zemlji imaju pravo na svoj jezik, svoje udžbenike, da vole svoju zemlju i da imaju sve što bismo poželeli i srpskom narodu van Srbije - istakao je Vučić.

Predsjednik Bugarske rekao je da ovaj spomenik predstavlja simbol bliskosti i važan duhovni znak za budućnost.

-Prije tri godine sam sa dragim kolegom i prijateljem Vučićem zajedno postavio temeljac i danas imamo lep spomenik koji je simbol duhovne bliskosti između dva naroda - rekao je Radev.

Dva predsjednika su potom posjetila zgradu rekonstruisane Gimnazije Sveti Ćirilo i Metodije, gdje su prisustvovali prigodnom umjetničkom programu.

Prethodno su se Vučić i Radev sastali nasamo, te razgovarali i sa pripadnicima bugarske manjine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana