Vučević i Ćosić potpisali sporazum o saradnji Novog Sada i Istočnog Sarajeva

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD/NOVI SAD - Gradonačelnici Novog Sada Miloš Vučević i Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić potpisali su sporazum o saradnji dva grada, te istakli da za bratimljenje i nije bio potreban dokument, ali da on pravno reguliše odnose između lokalnih samouprava.

Sporazum, prije svega, podrazumijeva institucionalnu saradnju, zajedničke nastupe u realizaciji međunarodnih i prekograničnih projekata, a saradnja će biti ostvarena i u oblastima privrede, poljoprivrede, turizma, sporta, kulture, obrazovanja i zaštite životne sredine.

Dvojica gradonačelnika istakla su da iz ovog sporazuma treba da proisteknu konkretni rezultati, te da građani treba da osjete benefite od ove saradnje. Vučević je nakon potpisivanja izjavio da je ponosan što Novi Sad dobija još jedan grad za prijatelja, 12. po redu, a posebno što je to još jedan grad iz Republike Srpske. "Snažna je simbolika što smo sporazum potpisali za vreme tradicionalne manifestacije žDani Republike Srpske u Srbijiž", rekao je Vučević nakon što je sporzum potpisan u Novom Sadu.

On je dodao da će veoma brzo zajedničkim poduhvatima biti konkretizovan ovaj sporazum, jer to nije samo slovo na papiru, podsjetivši da Srbija finansira mnogo projekata na području Istočnog Sarajeva, dok investitori iz Novog Sada realizuju projekte. "Vojvođani često odlaze na Jahorinu, a ljudi su neraskidivo povezani prijateljskim i rodbinskim odnosima. Nadam se da će se BiH više angažovati na izgradnji auto-puta između naše dve države, da poboljšamo i ubrzamo saobraćajnu komunikaciju", istakao je Vučević.

Ćosić je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma velika stvar za Republiku Srpsku, jer će taj dokument omogućiti da se produbi i institucionalno ojača saradnja, prenio je Tanjug. "Imamo mnogo toga da naučimo od ove Gradske uprave i od Miloša Vučevića. Dobre stvari možemo napraviti posebno tamo gdje je najteže, a to je privreda.

Privreda Republike Srpske naslonjena je na privredu Srbije i logično je da se to reflektuje na gradove", rekao je Ćosić. On je istakao da je privilegija biti grad prijatelj Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, "srpske Atine", prijestonice mladih i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana