Vrtić u Splitu nazvan po partizanki Palmini, Domovinski pokret burno reagovao

Tanjug
Foto: Fejsbuk

SPLIT - Radikalno desni Domovinski pokret saopštio je da je konsterniran (zaprepašten) nakon odluke gradskih vlasti u Splitu da je jedan vrtić na Marijanu bude preimenovan iz "Tamarin" u "Palmina", u čast partizanke Palmine Piplović.

Palmina Papović je, piše portal Dalmacija danas, tokom Drugog svjetskg rata bila partizanska veza u Splitu i spajala je Nijemce koji su željeli da dezertiraju sa partizanima. Nijemci su je uhvatili 7. oktobra 1944. i tri dana mučili. Čupali su joj nokte i tukli, da bi je na kraju obesili na električni stub na splitskom Majdanu.

Tu je visila danima, a istog dana na istom mjestu obješeni su i njemački berberin Friz i Nikola Zavoreo, koji su podsticali Nijemce da se pridruže partizanima. 

Poslije Drugog svjetskog rata lanac dječjih vrtića nosio je ime po Palmini, ali se to promijenilo 1990-ih. 

Ploča sa novim nazivom vrtića na Marijanu otkrivena je u krugu porodice i prijatelja partizanke Palmine, kao i lokalnih političara. Prisustvovao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, njegov zamjenik Bojan Ivošević i nezavisni odbornik Damir Barbir, koji je i inicirao preimenovanje vrtića.

"Drago mi je da je realizovana ideja i da smo odali počast žrtvi Palmine Piplović, da smo ispunili želju porodice i velikog dijela građana Splita", rekao je Puljak i zahvalio Barbiru.

Međutim, iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije poručili su da je "Puljak nasrnuo na vrtiće u stilu svojih uzora iz Sjeverne Koreje" i da, kako su naveli, Puljak "ima kaput za sva vremena".

Iz Domovinskog pokreta su upitali da li je normalno da se predškolske ustanove danas nazivaju po borcima iz Drugog svjetskog rata.

"Kakva je to poruka društvu i kamo nas to vodi, pretvaramo li splitsko društvo u društvo po uzoru na Sjevernu Koreju? Gdje su danas svi liberali, antimilitaristi i slobodoumni mislioci kada se treba suprotstaviti očitom nasrtaju na predškolske ustanove", pitaju  iz DP-a. 

Zamislite, kažu, da nekom gradonačelniku padne na pamet da dečji vrtić nazove po palom vitezu iz Domovinskog rata.

"Mediji bi kampovali ispred ureda gradonačelnika, pravobranioci za djecu bi pisali Savjetu Evrope, a priča o militarizaciji društva i skretanju udesno ne bi silazila s naslovnica", naveli su iz DP-a i dodali da očekuju da se i neki vrtići poput Pčelica ili Vrapčić preimenuju u Boško Buha.

"Stavljajte drugovi (ploče), stajaće tamo još par mjeseci", poručili su iz Domovinskog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana