Vrijeme da EU čvršće prigrli zapadni Balkan

Tanjug
Vrijeme da EU čvršće prigrli zapadni Balkan

Dubrovnik - Evropski komesar za proširenje Štefan File podržao je dalje proširenje Evropske unije i poručio da je vrijeme da Unija čvršće prigrli zapadni Balkan.

- Proces proširenja je najuspješniji transformacijski mehanizam - kazao je File na panelu "EU integracija zapadnog Balkana: sličnosti i razlike" na devetom "Kroacija forumu 2014" u Dubrovniku.

Dodao je da proces proširenja nije auto-pilot, već se njime mora upravljati, a istakao je i važnost jačanja vjerodostojnosti zemalja kandidata. File je priznao da se u Uniji glasno govori o zamoru procesa proširenja, a jedan od razloga je i taj što se EU dugo suočava s finansijskom i ekonomskom krizom.

- Treba sve učiniti da bi se na to pitanje gledalo kao na dio rješenja, a ne dio problema - kazao je File.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao je da je proces proširenja duboko politički proces koji neće biti dovršen bez uključenja zapadnog Balkana.

- Riječ je o volji za usvajanje reformi, izgradnji modernog društva. EU je atraktivna i relevantna. Članstvo vam daje mjesto za stolom, a ne na jelovniku - pojasnio je Lajčak.

Tema ovogodišnjeg "Kroacija foruma" je "Evropska integracija zapadnog Balkana: stanje stvari". Na Forumu učestvuje više od 15 ministara spoljnih poslova članica EU, zemalja zapadnog Balkana, članica Istočnog partnerstva, kao i predstavnici SAD, Rusije, Kine, Japana i Novog Zelanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana