Vrhovni sud Hrvatske smanjio kazne trojici “Puma” za ratni zločin

Hina
Vrhovni sud Hrvatske smanjio kazne trojici “Puma” za ratni zločin

Zagreb - Vrhovni sud Republike Hrvatske umanjio je kazne trojici od petorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade “Pume”, koji su u oktobru 2011. nepravosnažno osuđeni za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji “Maestral 2”, u BiH, prenosi Hina.

Odlukom Vrhovnog suda, koja je u julu stigla na zagrebački Županijski sud, kazna je sa šest na četiri i po godine zatvora umanjena Tihomiru Šavoriću i Nenadu Jurincu, a s pet na četiri i po godine Antunu Novačiću.

Potvrđene su dvogodišnje kazne Robertu Precehtjeru i Robertu Bevaku, osuđenima za pomaganje u zločinu jer su zarobljene vojnike vozili na stratište, a Vrhovni sud nepromijenjene je ostavio i oslobađajuće presude Emilu Črnčecu i Goranu Gaći.

Prvostepeni sud ih je oslobodio jer tokom suđenja nije izveden nijedan dokaz koji bi ih teretio za ratni zločin protiv zarobljenika, to jest za strijeljanje šestorice zarobljenika.

Tužilaštvo je tokom postupka tvrdilo da je ratni zločin počinjen po naredbi tadašnjeg komandanta brigade Ivana Koradea, koji je u aprilu 2008. počinio samoubistvo nakon što je nekoliko dana ranije ubio četvoro ljudi, a u akciji hapšenja još jednog policajca.

U egzekuciji u Mliništima i Halapićima, u blizini Glamoča, u akciji “Maestral”, hicima iz automatskih pušaka, po tvrdnjama tužilaštva, ubijeni su zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana