Vrga: Vrginmost prepušten sam sebi

Srna
Vrga: Vrginmost prepušten sam sebi

VRGINMOST - Načelnik opštine Vrginmost Milan Vrga izjavio je da se za ovu opštinu u Hrvatskoj koja je pretrjela štetu u razornom zemljotresu niko od vlasti nije interesovao, a jedinu pomoć su im pružili Srpsko narodno vijeće (SNV) i bratski grad Pazin iz Istre.

-  Za našu opštinu se niko ne interesuje. Kada zovemo i tražimo pomoć od Štaba Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, odgovore nam da se sami snađemo dok ne dođu do nas - rekao je Vrga za portal SNV-a "Novosti".

On kaže da im očajnički trebaju statičari, jer su zgrade popucale, kao i smještajni kontejneri i auto-dizalice.

Vrga ističe da su iz dvije zgrade u Vrgimostu morali da se isele stanari, dok su na više kuća pali dimnjaci ili su popucali zidovi.

- Zato nam hitno trebaju statičari da utvrde da li može u njima da se živi...

Imamo prilično štete, ali niko nas nije niti obišao, kamoli riješio problem. Da su barem došli vatrogasci da nam pomognu - objašnjava Vrga i dodao da je očigledno da je Vrginmost "zadnji na redu".

On je naveo da je iz bratskog grada Pazina stigla humanitarna pomoć i nekoliko kamp kućica.

- U kamp kućicu smo zbrinuli jednog stanara, drugi je u hotelu u Topuskom. Radi se o bolesnim ljudima. Čekamo kontejnere. Jedna porodica spava u automobilu, a ostale članove su poslali u Banjaluku - rekao je Vrga.

On kaže da na sreću imaju hranu i da su organizovali nabavku građevinskog materijala.

Sa sličnim problemima se suočava i opština Dvor, čiji načelnik Nikola Arbutina, takođe, moli za pomoć i da dođu statičari.

U opštini Gvozd i mjestu Vrginmost na Kordinu, prema posljednjem popisu stanovništva, živi skoro 3.000 ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana