Vojinović: Bespilotna letjelica ili nije primijećena ili su je pustili kroz tri države

Tanjug
Vojinović: Bespilotna letjelica ili nije primijećena ili su je pustili kroz tri države

BEOGRAD- Sasvim je moguće da, pod određenim uslovima, neidentifikovana bespilotna letjelica preleti tri NATO zemlje i padne u Zagreb, ali ostaje pitanje kako su to te zemlje dopustile, ocijenio je za Tanjug urednik vazduhoplovnog portala "Tango six" Petar Vojinović.

On je istakao da za to mogu da budu dva razloga - da je niko nije primijetio ili da su zemlje kroz koje je letjelica prolazila, bez reakcije, jednostavno puštale da pređe u drugu državu.

Vojinović objašnjava da letjelice manje veličine u odnosu na borbene avione, ako ne lete velikom brzinom, nekada mogu da se pomiješaju sa nekim drugim pa čak i sa atmosferskim prilikama.

-Radari i cijeli sistem protivvazdušnog nadzora, pa čak i NATO-ov, traži visokoperformansne letelice kao što su rakete ili krstareće rakete. Da je tako nešto ušlo tu bi itekako bilo reakcije. Da je ušlo više aviona, i tu bi itekako bilo reakcije - objašnjava Vojinović.

On kao drugu mogućnost ostavlja da su ga zemlje preko kojih je preletala primijetile letjelicu, ali da s obzirom na to da je imala fiksnu, nepromjenjivu putanju, da je letjela stabilno,da su je jednostavno propustile u sledeću državu, što se, kako objašnjava, ranije dešavalo sa putničkim avionima koji se ne jave kontroli leta.

-Svi ga prate, ali niko neće da podigne svoje avione da bi identifikovao cilj. Treba reći da takva letjelica, koja sama leti kroz vazdušni prostor, ne može jednostavno da se identifikuje. Ako imate cilj, vaš sljedeći korak je da ga identifikujete, da li je on vaš ili nije. Tu se obično dižu dežurni borbeni avioni da vizuelno uoče letjelicu - kaže Vojinović.

On dodaje da je, ako je tačno da su Mađari 45 minuta pratili letjelicu, moguće da jednostavno nisu htjeli da reaguju jer su smatrali da nema nikakve prijeteće brzine, visine ili pravca.

Vojinović ističe da se, za sada, ništa pouzdano ne zna o letjelici koja je pala u Zagreb. Jedan inostrani portal ga je identifikovao kao "tupoljev", ali o tom nema potvrde i na pitanju njegovog identiteta sada radi hrvatsko ministarstvo odbrane. Zna se samo da nije bila borbena letjelica ili krstareća raketa, kao i da nije nosila eksploziv jer bi tada, naglašava Vojinović, sve bilo drugačije.

Takođe, zna se da je iz Ukrajine prešla u Rumuniju, pa u Mađarsku i na kraju u Hrvatsku. Letelica se kretala pravolinijski, brzinom 700 kilometara na čas na visini od 1.300 metara.

Na pitanje da li bi se tako nešto, teoretski, moglo da dogodi i Srbiji, Vojinović odgovara potvrdno, ali uz slične uslove kao i u Hrvatskoj, bez obzira na to što je srpski PVO, kako ističe, svjetlosnim godinama ispred hrvatskog.

-Moguće je, ako bude ista letjelica, jedna, neprijavljena, da leti u veoma specifičnim uslovima, uvijek može, pa čak i u našoj zemlji da nađe neke rupe ili prostore gdje neće biti detektovana. Potpuni nadzor 24/7 i aktivacija svih mogućih PVO sistema bila je samo u ratu 1999. kada je cijelo dežurstva bilo podignuto na najveći mogući nivo -  ističe urednik "Tango sixa".

On naglašava da je problem što se nepoznati cilj mora identifikovati.

-Kada se on identifikuje, onda se vidi šta se radi po njemu u tehničkim aspektima PVO. Ako se dovoljno brzo identifikuje da je neprijateljska i ako leti u dubinu teritorije, mi imamo nekoliko slojeva PVO sa kojim ovakve ciljeve možemo veoma jednostavno da oborimo i tu nemam nikakav strah - poručuje Vojinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana