Vodeni talas poplavio u Varaždinskoj županiji

Agencije
Vodeni talas poplavio u Varaždinskoj županiji

Zagreb - Rijeka Drava poplavila je naselje Lovrečan Otok u Varaždinskoj županiji, nakon što je novi vodeni talas stigao iz Slovenije, dok je u Istri proglašeno pripremno stanje odbrane od poplava, javljaju agencije.

Iz poplavljenog naselja, koje nije zaštićeno nasipom, evakisan je dio stanovnika, javljaju hrvatski mediji.

Vodeni talas, koji je stigao iz Slovenije, dosta je manji od prošlonedjeljenog, a budući da je sanirana i rupa u nasipu, koji je prošli put popustio, ne očekuju se problemi na ostalim mjestima uz rijeku Dravu.

Iz hrvatskog Centra za odbranu od poplava kažu da se očekuje da će protok vode, koja bi trebalo da iz Austrije uđe u Sloveniju, biti na nivou 1.300 metara kubnih, što je tri puta manje od protoka vode koji je bio kod prethodnog vodenog vala.

- S ovakvim protokom, budući da su sve mjere preduzete, a nasipi zatvoreni, mislim da će taj vodeni talas dosta dobro i kontrolisano proći to područje - rekao je Zoran Čavlović iz Centra za obranu poplava.

Zbog obilne kiše i porasta vodostaja rijeka Mirne, Raše i Dragonje na istarskom području proglašeno je pripremno stanje odbrane od poplave.

Pripremne mjere odbrane od poplave na snazi su i u Slavonskom Brodu, gdje je vodostaj Save danas iznosio 433 centimetra.
Iz Hrvatskih voda poručuju da nema mjesta panici jer službe rade svoj posao, a vodeni talas iz Slovenije do Broda trebalo bi da značajno oslabi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana