Vlasnik Tare pod istragom u SAD

Agencije
Vlasnik Tare pod istragom u SAD

Podgorica - Jedan od vlasnika mojkovačke fabrike za proizvodnju oružja "Tara" Hajnrih Tome na listi je američkog Stejt departmenta za nadzor mogućih ilegalnih trgovaca oružjem.

To potvrđuje izvještaj Komiteta za nadzor i reformu Vlade američkog Predstavničkog doma, sačinjen povodom istrage o poslovanju kompanije "AEI inc" sa Floride, koja je između ostalih, kupovala naoružanje i vojnu opremu i sa stokova iz Crne Gore, objavili su podgorički mediji.

Izvršni direktor firme "AEI inc" je Efraim Diveroli, koji je 2011. godine osuđen na višegodišnju kaznu zbog šverca.
Prema izvještaju Komiteta za nadzor i reformu Vlade Predstavničkog doma, "AEI" i njen direktor Efraim Diveroli su stavljeni na listu za nadzor u aprilu 2006. godine jer su bili pod istragom američkih službi zbog "brojnih povreda Zakona o kontroli izvoza naoružanja i ugovora".

- Na listi za nadzor su i Hajnrih Tome, predsjednik "Evdin ltd kompanije" sa sjedištem na Kipru, koji je djelovao kao posrednik između "AEI" i "Ili Pinarija", šefa državne albanske firme MEIKO koja je isporučila municiju iz Albanije - navedeno je u izvještaju američkog Komiteta za nadzor i reformu Vlade.

Sporna kombinacija je funkcionisala tako što je albanski MEIKO jeftino prodavao kinesku municiju Tomeovoj kompaniji kao posredniku, a zatim je "Edvin ltd" takvu municiju preprodavao kompaniji "AEI" koja je imala sklopljeni ugovor sa Vladom SAD.

Ime Hajnriha Tomea pominje se u izvještajima "Amnesti internešenela" i Međunarodne službe mira iz Belgije, a u vezi sa transakcijama koje su mnogi dosad okarakterisali kao sumnjive.

Razlozi za njihovo pominjanje na listi za nadzor su određeni kao "tajna" od Centralne obavještajne službe (CIA) i od vojne obavještajne službe (DIA), navode podgorički mediji. 

Fabrika

Fabrika oružja "4. novembar" iz Mojkovca je prije šest godina privatizovana, a jedan od vlasnika je postala švajcarska kompaniji "BT internešenel", čiji je vlasnik Hajnrih Tome. Švajcarac je na američkoj listi od 2006. godine, dok je Pinari, koji je u ovom poslu imao ulogu dobavljača, na istoj listi od 2005. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana