Vlasnik etno sela u Crnoj Gori u borbi sa institucijama da zadrži mladunče medvjeda

Srna
Foto: RTCG

PODGORICA - Vlasnik etno sela „Vuković“ kod Bijelog Polja i poznati speleolog Mile Vuković poveo je nesvakidašnju borbu sa institucijama kako bi sačuvao život jednog mladunca medvjeda.

On je portalu RTCG ispričao da je malog medvjeda slučajno našao u jednoj jami i da je nekoliko sati trajala akcija spašavanja.

„Po izgledu, rekao bih da je mladunče medvjeda provelo u jami nekoliko dana. Ja sam posle toga obavijestio lovočuvarsku službu i meče smo odnijela kod veterinara. Sve je prošlo dobro, i ja sam ga privremeno zbrinuo kod mene u etno selo”, ispričao je Vuković.

Prema njegovim riječima nekoliko pokušaja da se vrati u prirodu nisu uspjeli, jer meče nije pronalazilo nikakav trag, niti je majka po instiktima i čulima dolazila za njega.

„Meče je još malo, i siguran dam da bi ostavljanjem u šumi brzo postalo plijen predatora, lisica, vukova. Zato ga i dalje privremeno držim u etno selu gdje je postalo prava atrakcija”, kazao je Vuković.

Lovočuvarska inspekcija ga je, međutim, prijavila i dobio je poziv za razgovor u policiji.

„Zamislite to, ja spašavam životinju, oni hoće mene da kazne”, kaže on.

U međuvremenu lovočuvarska služba zahtjeva od Vukovića da već danas malog medvjeda vrate u divljinu.

                                             

„Ja mislim da je to ravno pokušaju ubistva životinje. Nije mi namjera da zadržim medvjeda za sebe, ali pozivam sve nadležne državne organe da nađemo neki način i sačuvamo medvjeda koji je previše mali da bi se sam snašao u divljini. Pretpostavljam da je majka medvjeda ili uginula ili ubijena, inače bi ga do sada našla”, priča Vuković.
On smatra da jedno od rješenja može biti i da se medvjed odnese u neki zoološki vrt i tamo sačuva.

„Po cijenu ne znam kave kazne kao speleolog i ljubitelj prirode i životinja, ja neću dozvoliti da se izvrši zločin samo zato sto to tako nalaže zakon koji je previše krut. Ovaj medvjed je mali, i molim sve da se danas uključe u slučaj, jer sutra već može biti kasno. Jednu noć da se ostavi samo u šumi, za njega bi bilo kobno”, smatra Vuković.

On poziva i širu javnost na hitnu reakciju i uključivanje u akciju spasavanja života malog medvjeda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana