Vladimir Pavićević, za “Glas Srpske”: Politika svađa i podjela u Crnoj Gori postaje prošlost

Veljko Zeljković
Vladimir Pavićević, za “Glas Srpske”: Politika svađa i podjela u Crnoj Gori postaje prošlost

Građani su na posljednjim predsjedničkim izborima održanim 2. aprila jasno i nedvosmisleno poručili da je Crna Gora sada već duboko u postđukanovićevskoj eri i da slijedi period pune stabilizacije prilika i progresa.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” politički analitičar i savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore, Vladimir Pavićević, analizirajući ubjedljivu pobjedu kandidata Pokreta “Evropa sad” Jakova Milatovića nad do sada neprikosnovenim vladarom ove zemlje u posljednjih 30 godina, liderom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem. 

- Dovoljno je samo pogledati slike s proslave pobjede Jakova Milatovića po cijeloj Crnoj Gori na kojima se vidi kako su se ispreplele i srpske trobojke i crnogorske državne zastave pa da je jasno svakome da je to slika pomirene Crne Gore.  Pomirena i stabilna Crna Gora - kaže Pavićević.

GLAS: Kakvu sudbinu predviđate DPS-u na predstojećim parlamentarnim izborima? Da li je realno da dođe do osipanja njihovog članstva ili možda cijepanja partije?

PAVIĆEVIĆ: DPS će nakon sljedećih uticaja biti bez bilo kakvog realnog uticaja na procese u Crnoj Gori. Ta stranka se za ove dvije i po godine dodatno radikalizovala i ona je danas jedina ekstremna politička opcija u crnogorskoj politici. Građani po prirodi stvari ne žele ekstremne opcije i to je jedan od razloga očitog slabljenja DPS-a. Samo je jedan način kojim se može zaustaviti njihov pad, a to je doktrinarna i kadrovska reforma DPS-a. Ne vidim da su oni spremni za to. Čak djeluje da će radije da idu za Đukanovićem kao izbornim gubitnikom, čak i po cijenu potpunog kolapsa.

GLAS: Koliko ovaj uspjeh Jakova Milatovića može uticati i na jačanje Pokreta “Evropa sad” te koje novo biračko tijelo bi on mogao privući?

PAVIĆEVIĆ: “Evropa sad” je za kratko vrijeme osnažila svoj uticaj. Imaće gradonačelnika Podgorice, sada i predsjednika države i to je pokret koji danas najglasnije poziva na organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Ti izbori će da donesu novu arhitekturu političke scene u Crnoj Gori u okviru koje će “Evropa sad” biti jak akter. Zanimljivo je i to da će na narednim parlamentarnim izborima borba za primat da se vodi između onih formacija koje baštine ideale ostvarene onom velikom pobjedom 30. avgusta 2020. godine, a da DPS pada na nivo minorne snage. Sve to znači da su za ove tri godine u Crnoj Gori učvršćene vrijednosti 30. avgusta i to je sa stanovišta interesa i  želja ogromnog broja građana odlična stvar.

GLAS: Kakvu sudbinu predviđate Demokratskom frontu?

PAVIĆEVIĆ: Demokratski front je veoma doprinio ovom procesu razvlašćivanja Mila Đukanovića i njegovog DPS-a. U prvom krugu izbora navijao sam za Andriju Mandića, jer je imao besprijekornu kampanju i izvanredne političke poruke - to su bile poruke pomirenja i zajedništva u Crnoj Gori. To je doprinijelo smirivanju tenzija. Cilj Demokratskog fronta danas je da imaju svoje predstavnike u novoj vladi Crne Gore i oni to zaslužuju. Biće zanimljivo i kako će izgledati to političko takmičenje koje slijedi između Demokratskog fronta i “Evrope sad”. Ta borba će biti spektakl pa i više od toga kada dodamo da su tu i druge političke opcije, poput Jokovićevog SNP-a, Dritanove URE ili Demokratske Crne Gore. Teško je sada precizno prognozirati kako će ko da stoji nakon sljedećih izbora pa evo da sačekamo kampanju i za te izbore, mnogo toga će tada biti jasnije.

GLAS: Koliko ova pobjeda Milatovića može doprinijeti stabilizaciji odnosa u regionu, prije svega na relaciji Podgorica, Beograd, Sarajevo, odnosno Banjaluka?

PAVIĆEVIĆ: Milatović je prije neki dan najavio da će prvo da posjeti Brisel i Beograd, potom dalje susjedne prestonice. To je odlična poruka otklona od Đukanovićevog pristupa svađalaštva, posebno s Beogradom. Sada imamo uslove daljeg i to brzog unapređivanja odnosa između Crne Gore i Srbije i to žele ljudi i u Srbiji i u Crnoj Gori. Ne bi me iznenadilo da se uskoro Crna Gora priključi i “Otvorenom Balkanu”, da to bude dodatni podstrek i za Bosnu i Hercegovinu. Takođe, u Crnoj Gori je primijećeno da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik među prvima čestitao Jakovu Milatoviću i to je dobro.

GLAS: Kako objašnjavate to što je bošnjačka politička elita iz Sarajeva navijala za Đukanovića i nije baš s oduševljenjem dočekala pobjedu Milatovića?

PAVIĆEVIĆ: Za posljednje tri godine Milo Đukanović je malo-pomalo gubio uporišta i u regionu. Podrška koju je uoči ovih izbora dobijao s nekih adresa u regionu jeste neuporedivo slabija u odnosu na podršku koju je imao ranijih godina. Na primjer, iz Beograda se ta podrška svela na Sonju Biserko i Žarka Koraća, koji ne poznaju dovoljno Crnu Goru i što je Đukanovića čak vodilo u minus kada govorimo o broju glasova. To je posebno zanimljivo - podrška pojedinaca iz regiona Milu Đukanoviću mu nije povećala broj glasova, već suprotno - uticala je da on dobije manji broj glasova. Da sam ja neko od tih pojedinaca zapitao bih se šta to nije u redu s mojim pristupom u komentarisanju političkih prilika u Crnoj Gori.

Politička penzija

GLAS: Da li je pobjeda Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima Crnoj Gori uvod u političku penziju Mila Đukanovića?

PAVIĆEVIĆ: Pobjeda Jakova Milatovića je ubjedljiva i ona znači da je došao momenat punog razvlašćivanja Mila Đukanovića i Milovog DPS-a. To znači da i Milo i njegov DPS postaju skoro pa irelevantni akteri u crnogorskoj politici, a za Đukanovića direktno to u suštini znači političko penzionisanje, prihvatio on to ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana