Vladika Porfirije: Gospod je rješenje za sve nedoumice i u njemu je mir

Srna
Vladika Porfirije: Gospod je rješenje za sve nedoumice i u njemu je mir

ZAGREB - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije poručio je, nakon božićne liturgije u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, da je u susretu sa Gospodom rješenje za sve nedoumice i da u njemu je mir.

"Gospod dolazeći među nas postaje naš mir, ostavlja nam za cilj i zadatak da zaronimo u sebe i tu njega nađemo i da se s njim pomirimo, jer onog trenutka kada smo se od njega odvojili, jedino naše iskustvo je nemir i praznina", rekao je mitropolit Porfirije obraćajući se vjernicima.

Mitropolit je naglasio da je svijet suočen sa činjenicom da stihije - pandemija, zemljotresi, ne poznaju razliku među ljudima, kako se ko moli Bogu, da li je bogat ili siromašan, da pošast ne bira, nego uzima ljudske živote.

"Tu se pokazuje da smo zapravo jedno. Jedini koji mogu da stvaraju različitosti su ljudi. Mi smo jedini virus u tvorevini, otrov u prirodi, jedini potres i zemljotres i unosimo disharmoniju u ono što je harmoničo. Odvojili smo sebe od Boga, a grešimo i u odnosu na prirodu", rekao je vladika Porfirije.

Prema njegovim riječima, Gospod je došao da nas ujedini međusobno.

"Rodio se Sin Božiji u srcima našim kao u vitlejemskoj pećini", dodao je vladika Porfirije i pozdravio vjernike tradicionalnim pozdravom: "Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!".

Nakon božićne liturgije, pročitana je Božićna poslanica Svetog arhijerejskog sinoda Srpska pravoslavne crkve, nakon čega su vjernici pristupili svetoj tajni pričešća.

Liturgiju je počela u 9.30 časova, a prenosio je i ove godine Prvi program Hrvatske radio-televizije.

Ispred hrama je postavljen video-bim sa kojeg su vjernici koji nisu mogu da uđu u Hram pratili liturgiju.

Na ulazu u crkvu bio je istaknut broj vjernika koji može istovremeno da bude u Hramu, a određen su i redari koji vode računa o sprovođenju epidemioloških propisa.

Prilikom boravka u hramu obavezno je bilo nošenje zaštitnih maski i održavanje fizičkog razmaka od dva metra. Na podu su bila obilježena mjesta za stajanje da bi se propisani fizički razmak mogao lakše poštovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana