Vladika Jovan: Sude mi zbog jedinstva sa SPC

Agencije
Vladika Jovan: Sude mi zbog jedinstva sa SPC

Skoplje - Episkop Ohridske arhiepiskopije Jovan izjavio je danas pred skopskim sudom da ga krivično gone zbog jedinstva sa Srpskom pravoslavnom crkvom i poštovanja Niškog dogovora, prenose agencije.

Vladika Jovan rekao je da su Niški dogovor 2002. godine potpisala trojica episkopa kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC), a da ga je on sproveo preko formiranja autonomne pravoslavne arhiepiskopije.

- Od tada počinje moja sudska golgota, u tih deset godina sam trebao da odslužim pet godina izrečenih zatvorskih kazni. Čin pristupanja u jedinstvo sa SPC nije bio niti izdajnički, niti nepatriotski - to je bio jedini način MPC da bude u jedinstvu sa drugim pravoslavnim crkvama. To se vidi i danas nakon deset godina, budući da nije razmatrano drugo rješenje - naveo je on.

Vladika Jovan, čije je svetovno ime Zoran Vraniškovski, rekao je da je to učinio za svoj narod i crkvu kako ne bi ostala van pravoslavnih crkava, prenose skopski mediji.

U Skoplju je danas počelo suđenje Vraniškovskom i još 18 njegovih rođaka i pristalica, koji se terete za pranje novca preko udruženja “Anastasija” iz Nižepolja.

Vladika Jovan je na suđenje doveden iz skopskog zatvora Idrizovo, gdje izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine zbog navodne utaje 250.000 evra u vrijeme dok je bio na čelu eparhije MPC, a aktuelna optužnica ga sumnjiči da je novac dao svojim pristalicama, koji su ih donirali udruženju, a zatim kupovali nekretnine, između ostalog i u grčkom odmaralištu Leptokarija.

Vladika Jovan tvrdi da u tom periodu za koji je optužen nije bio u Makedoniji i da nije bio u mogućnosti fizički da daje pare u gotovom svojim pristalicama.

Spor između SPC i MPC traje 45 godina, odnosno od 1967. godine kada je MPC samostalno proglasila autokefalnost.

Od tada je SPC smatra raskolničkom, a kanonski je ne priznaje nijedna pomjesna pravoslavna crkva.

U protekle četiri decenije vođeni su razni razgovori na nivou delagacija između SPC i MPC, koji su posebno intenzivirani nakon osamostaljenja Makedonije.

Dvije crkve bile su najbliže dogovoru nakon razgovoru u Kalištu, a kasnije i po usvajanju Niškog dogovora 2002. godine.

Prvi je odbacila SPC, a drugi MPC.

SPC je nakon toga aktivirala Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju na čijem je čelu vladika Jovan, a MPC dopunila ime MPC-Ohridska arhiepiskopija.

Na čelu MPC-Ohridska arhiepiskopija je ahiepiskop Stefan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana