Vladika Joanikije: Vojna vježba će ugroziti prirodu Sinjajevine

Srna
Vladika Joanikije: Vojna vježba će ugroziti prirodu Sinjajevine

PODGORICA- Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ocijenio je da će vojna vježba na Sinjajevini, ukoliko bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu.

"Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja - od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinskog i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne smije se skrnaviti i trovati", poručio je vladika Joanikije.

On je istakao da treba sačuvati po svaku cijenu ljekovite trave na ovoj planini, čist vazduh i vode, nezagađene livade i pašnjake, a radi zdravlja i opstanka budućih naraštaja, prenose crnogorski mediji.

"Kontaminirati vojnim dejstvima i borbenim sredstvima ovu planinu koja po svom geografskom položaju predstavlja srce Crne Gore, znači zagaditi i nju i najvažnije rijeke kod nas: Moraču, Taru, Komarnicu i Pivu, što je zločin sa nesagledivim posledicama po život i zdravlje ljudi", naglasio je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, razumijevajući potrebe Vojske Crne Gore za obučavanjem i osposobljavanjem njenih pripadnika, ne može se dozvoliti da se zbog toga zatruje ova planina i time životno ugrozi veliki broj porodica koje od nje žive.

"Da se time zada smrtni udarac razvoju stočarstva u Crnoj Gori, da se ova znamenita gora izbriše sa turističke mape i da se ponize svi oni koji Sinjajevinu sa njenim bogatstvima i živonosnim ljepotama doživljavaju kao svoj neotuđivi i nepovredivi zavičaj ma gdje se oni nalazili i živjeli", rekao je vladika Joanikije.

On je dodao da je veliki broj već od ranije korištenih vojnih strelišta po Crnoj Gori koja nesumnjivo mogu podmiriti potrebe crnogorske Vojske, a da Sinjajevinu treba ostaviti na miru, da se ne truje i ne razara.

Koalicija za održivi razvoj u Crnoj Gori podnijela je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odlazećeg ministra odbrane Predraga Boškovića i NN lica "zbog kršenja Ustava Crne Gore, pripremom više krivičnih djela iz oblasti zaštite životne sredine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana