Vla­di­ka Joani­ki­je: Spre­mni smo, živo­tom ćemo bra­ni­ti sve­ti­nje

Agencije
Vla­di­ka Joani­ki­je: Spre­mni smo, živo­tom ćemo bra­ni­ti sve­ti­nje

Nje­go­vo preo­sve­šten­stvo epis­kop bu­di­mljan­sko-ni­kšićki Joani­ki­je po­ručio je da će nas­ta­vi­ti da pružaju mi­ran hrišćan­ski i građan­ski otpor pri­mje­ni Za­ko­na o slo­bo­di vje­roi­spo­vjes­ti u Crnoj Go­ri, spre­mni da sa vjer­ni­ci­ma, ako bu­de tre­ba­lo i živo­ti­ma, bra­ne sve­ti­nje od oti­ma­nja i skrnav­lje­nja.

Vla­di­ka Joani­ki­je je na­gla­sio da će nas­to­ja­ti da da­lja bor­ba za pra­vo i prav­du bu­de is­ključivo crkve­nog ka­ra­kte­ra, ali i da neće do­zvo­li­ti zlo­upo­tre­be.

Is­to­vre­me­no je na­ja­vio po­kre­ta­nje svih ra­spo­loživih pra­vnih me­ha­ni­za­ma kod do­maćih i stra­nih in­sti­tu­ci­ja ko­jim će bi­ti tražena za­šti­ta imo­vin­skih i os­ta­lih da­vnos­tečenih pra­va svih epar­hi­ja Srpske pra­vo­sla­vne crkve.

- Si­gu­ran sam da se ova­kvi dis­kri­mi­na­tor­ski za­ko­ni u odno­su na ve­re vi­še ni­gde ne do­no­se. On naj­vi­še liči na re­vo­lu­ci­onar­ne za­ko­ne ko­ji su bolj­še­vi­ci­ma omo­gućili da pljačka­ju i pri­svo­je hra­mo­ve u So­vjet­skom Sa­ve­zu - re­kao je vla­di­ka Joani­ki­je za Večer­nje no­vos­ti.

Pre­ma nje­go­vim ri­ječima, za­kon po­put ovog da­nas se ni­gdje ni­je mo­gao do­ni­je­ti sem u Crnoj Go­ri, u ko­joj je­dan ne­kru­ni­sa­ni auto­kra­ta vla­da pu­nih 30 go­di­na.

Vla­di­ka je re­kao da ovaj za­kon krši te­me­ljno us­ta­vno i ci­vi­li­za­cij­sko načelo o odvo­je­nos­ti Crkve i države, te da je ri­ječ o je­dnom za­kon­skom rje­še­nju do­ne­se­nom pro­tiv pra­vo­sla­vne crkve, sa zlom na­mje­rom.

Kao osno­vne pri­mje­dbe na za­kon, vla­di­ka Joani­ki­je je po­no­vio da on je­dnim pa­ra­gra­fom omo­gućava državi da za­obiđe Za­kon o svo­jin­skim odno­si­ma i da, na­su­prot pra­vnom načelu o ne­po­vre­di­vos­ti svačije za­ko­ni­te imo­vi­ne, Crkvi odu­zme sve hra­mo­ve i os­ta­la crkve­na zda­nja, kao i cje­lo­ku­pnu crkve­nu imo­vi­nu stečenu do 1918. go­di­ne.

Ovaj za­kon, ka­ko je obja­snio, li­ša­va Crkvu mo­gućnos­ti da se, kao dru­gi vla­sni­ci imo­vi­ne, bra­ne pred re­do­vnim su­do­vi­ma u Crnoj Go­ri, uki­da pra­vni su­bje­kti­vi­tet ko­ji je ima­la u do­sa­daš­njim država­ma, čak i u vre­me­ni­ma tur­ske, aus­trij­ske, a po­sli­je i ita­li­jan­sko-na­cis­tičke oku­pa­ci­je, jer ih pri­nuđava da se pri­ja­ve kao i no­voo­sno­va­ne vjer­ske za­je­dni­ce.

Vla­di­ka Joani­ki­je sma­tra da je li­je­po to što je crno­gor­ska vlast pret­ho­dno vo­di­la di­ja­log sa Ri­mo­ka­to­ličkom crkvom, Islam­skom za­je­dni­com i Je­vrej­skom za­je­dni­com, ali je uka­zao ka­ko to is­to ni­je učini­la sa SPC, ni­ti je po­ka­za­la na­mje­ru da po­tpi­še sličan ugo­vor kao sa ovim vjer­skim za­je­dni­ca­ma.

Po­vo­dom priča da vla­di­ka pri­mor­sko-crno­gor­ski Am­flo­hi­je iza ku­li­sa pra­vi račun sa pred­sje­dni­kom Crne Go­re Mi­lom Đuka­no­vićem, vla­di­ka Joani­ki­je je re­kao da mu to liči na mno­go pu­ta opro­ba­ne udba­ške po­dme­tačine ko­je su ovaj put sračuna­te da kod vjer­nog na­ro­da osla­be ener­gi­ju ko­ja je po­kre­nu­ta za od­bra­nu sve­ti­nja i slo­bo­du vje­re.

- Gri­jeh je su­mnjičiti čo­vje­ka ko­ji je ci­je­log se­be pri­nio na žrtvu Bo­gu, svo­joj crkvi i svo­me ro­du - po­ručio je vla­di­ka Joani­ki­je.

Re­ktor Ce­tinj­ske bo­go­slo­vi­je Goj­ko Pe­ro­vić re­kao je za Euro Blic da će vlast u Crnoj Go­ri mo­ra­ti da uklo­ni an­ti­su­ta­vni i dis­kri­mi­na­tor­ski Za­kon o slo­bo­di vje­roi­spo­vi­jes­ti ko­jim, ka­ko je obja­snio, hoće da državi pre­pi­še imo­vi­nu ko­ja joj ne pri­pa­da.

S ob­zi­rom na to da će Mi­tro­po­li­ja crno­gor­sko-pri­mor­ska po­kre­nu­ti pi­ta­nje us­ta­vnos­ti spor­nog za­ko­na, Pe­ro­vić je na­veo da će to bi­ti svo­je­vrsni test za su­di­je Us­ta­vnog su­da.

- Ako ni­smo u pra­šu­mi, ne­go u ci­vi­li­zo­va­noj državi, on­da pos­to­ji ra­zli­ka između sud­ske, za­ko­no­da­vne i iz­vršne vlas­ti. To on­da znači da bi Us­ta­vni sud tre­ba­lo da bu­de obje­kti­vna ili stručna in­stan­ca ko­ja će ozbi­ljno sa­gle­da­ti sve na­še pri­mje­dbe - obja­snio je Pe­ro­vić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana