Vladika Joanikije: Ponuda crnogorskih vlasti ponižavajuća i zlonamjerna

Srna
Vladika Joanikije: Ponuda crnogorskih vlasti ponižavajuća i zlonamjerna

PODGORICA - Formula koju je vlast u Crnoj Gori ponudila za registrovanje Srpske pravoslavne crkve koja tu postoji vijekovima, neiskrena je, neodgovarajuća, neprimjerena i ponižavajuća, suprotna Ustavu i međunarodnim obavezujućim aktima, poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika Joanikije istakao je da takva ponuda ekspertskog tima crnogorske Vlade nije usaglašena ni sa čim, osim sa zlom voljom vlasti.

- Ona na jedan ciničan način hoće da nas dovede u situaciju da mi pristankom na takvu formulaciju zapravo likvidiramo sami sebe - upozorio je episkop Joanikije u sinoćnjoj "Internet litiji" Radio Svetigore.
On je naglasio da Crkva ne bježi od evidencije, ali da država ne može da krši osnovna prava i da briše njenu istoriju i subjektivitet.

Vladika Joanikije je istakao da "čvrsto stoji na stanovištu da ova vlast, sa ovakvim ponašanjem više ugrožava državu, njenu stabilnost i budućnost od bilo koga drugog, jer ugrožavanjem slobode vjere, koja je osnovna stvar civilizovanog društva, i ugrožavanjem bilo čijih imovinskih prava, država zapravo negira samu sebe".

Episkop budimljansko-nikšićki ocijenio da je udar na Crkvu "pritajeni udar na sve one koji se bore za svoja prava i za slobodu mišljenja i za uživanje osnovnih prava i sloboda".

- Vlasti su potrebni poslušnici i sluge, ljudi koji ne razmišljaju svojom glavom. Jedino su to poželjni građani Crne Gore. Zato mnogo mladog svijeta ne vidi budućnost u Crnoj Gori, najtalentovanija djeca nam odoše. Ako je čovjek slobodouman, za njega nema mjesta u ovom društvu – takav ambijent pravi ova vlast -  ukazao je vladika Joanikije.

Razgovori pravnih eksperata Vlade Crne Gore i eparhija SPC okončani su početkom prošle sedmice bez rezultata.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopštili su da Vlada, za razliku od Crkve, nije imala iskrene namjere da se u dijalogu dođe do zajednički prihvatljivog rješenja već je poziv za razgovor služio za nove ucjene SPC i aktuelni politički marketing.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana