Vlada Srbije uvela dodatne mjere: Privremeno zabranjen ulazak strancima iz zemalja pogođenih virusom korona

Srna
Vlada Srbije uvela dodatne mjere: Privremeno zabranjen ulazak strancima iz zemalja pogođenih virusom korona

BEOGRAD - Vlada Srbije uvela je danas dodatne mjere radi sprečavanja širenja virusa korona, među kojima i privremenu zabranu ulaska u Srbiju stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Kine, Južne Koreje, Irana i dijelovima Švajcarske, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Takođe je uvedena preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom virusa korona, kao i žarištima epidemije.

Mjere su donesene prema preporukama srpskih epidemiologa i u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlada je na sjednici ocijenila da je ovu situaciju srpsko zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mjere kako bi broj zaraženih bio što manji.

U saopštenju se dodaje da, zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji srpskog zdravstvenog sistema, broj oboljelih od virusa korona u Srbiji iznosi četiri.

- Nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima - navodi Vlada.

U saopštenju se dodaje da se poštuju instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije, kao i preporuke srpskih epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama.

Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savjete struke.

Ministarstvo zdravlja Srbije sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim virusom korona u Srbiji i svijetu.

- Shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće se obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana