Vlada Janeza Janše smijenila šefove policije, vojske i obavještajnih službi

Srna
Vlada Janeza Janše smijenila šefove policije, vojske i obavještajnih službi

Nova slovenačka vlada premijera Janeza Janše smijenila je šefove policijskih snaga, vojske, obavještajnih i bezbjednosnih službi Ministarstva odbrane.

Smijenjeni su komesar policije Tatjana Bobnar, načelnik generalštaba Alenka Ermenc i direktor Vojno-obavještajne služne Slovenije /OVS/ Dejan Matijević. Njih će zamijeniti Anton Travner, Robert Glavaš i Andrej Osolnik.

Nova slovenačka vlada osnovala je štab za borbu protiv epidemije virusa korona na čijem čelu je premijer Janez Janša. Svi članovi Vlade na sjednici su imali zaštitne maske na licu, prenose mediji.

Novi direktor obavještajne službe SOVA Andrej Rupnik, koji je i sekretar vladinog kriznog štaba, za danas je najavio sastanak štaba budući da je, kako je rekao, situacija ozbiljna. “Možemo reći da je vrag odnio šalu”, izjavio je Rupnik.

Slovenački radio jutros je javio da nova vlada ne isključuje mogućnost uvođenja “policijskog časa” kako bi se pokazalo da se ljudi ne pridržavaju mjera samoizolacije.

Novi slovenački ministar inostranih poslova Anže Logar najavio je da danas namjerava da razgovara sa ministrima inostranih poslova Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, prvenstveno o problemima izazvanim aktuelnom pandemijom virusa korona i mogućeg ponavljanja migrantske krize u Evropi.

Kada je riječ o odnosima sa Hrvatskom, Logar je rekao i da se, uprkos neriješenim pitanjima, zalaže da oni budu bolji, kao i da se jača međusobno povjerenje, ali da smatra da treba voditi računa o načelu poštovanja međunarodnog prava i već donesenih presuda, aludirajući na problem arbitraže.

Za odnose sa Hrvatskom Logar je predložio da nova vlada imenuje specijalnog izaslanika za koordinaciju otvorenih pitanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana