Vlada Crne Gore kreditirala narko-bosa

Agencije
Vlada Crne Gore kreditirala narko-bosa

Podgorica - Crnogorska vlada je preko svog fonda kreditirala Vasu Ulića za koga se sumnja da je šef jednog od najvećih svjetskih narko-kartela.

Ulić je dozvolu za kredit od 42.000 evra od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) dobio krajem februara 2011. godine, kako bi završio izgradnju svog vinskog centra u podgoričkom naselju Kakarička gora.

Taj kredit dobila je njegova kompanija "Monte Širaz".

Tada je, prema dokumentima u koja je imao uvid Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Ulić osim novca IRF-a dobio još 18.000 evra kredita od jedne crnogorske banke, koja je bila posrednik u tom kreditnom poslu. Australijska medijska kompanija "Njuz Korp" prije dva dana objavila je tekst o jednom od najvećih svjetskih kartela, na čijem je čelu, kako tvrde, Ulić, ali je on to u razgovoru za CIN-CG negirao. Ulić je rekao da živi slobodno i da bi volio da vidi navodnu optužnicu koja je protiv njega podignuta u Australiji.

- Volio bih da vidim da postoji optužnica u bilo kojoj zemlji svijeta protiv mene. Volio bih da vidim da u australijskoj policiji postoje dokazi o tim tonama droge, oružju ili ubistvima, a ja sam još živ i nisam u zatvoru. U Australiji postoji zakon i ja sam već angažovao advokate - kaže Ulić.

On je dodao da živi vrlo časno i pošteno u Crnoj Gori.

- Ja sam otišao 1972. godine sa porodicom u Italiju, a 1974. u Australiju. U Crnu Goru sam došao 2003. godine. Što se tiče navoda da imam armiju vojske i da me čuvaju, dođite slobodno kod mene kući gdje živim. Imam vinograde i 5-6 hiljada čokota loze. Jednu kuću smo gradili otac i ja. Svi tu živimo. Imamo dva automobila i to je sve što imam u Crnoj Gori. Krivo mi je što porodica čita ono što pišu mediji tamo - rekao je Ulić.

On je u razgovoru za CIN-CG potvrdio da je dobio kredit od vladinog Investiciono-razvojnog fonda, koji uredno vraća. Ovo nije prvi put da se ime Vasa Ulića pominje u australijskim medijima. U novembru 2009. godine medij "The Njest Australian" objavio je izvještaj sa suđenja Fabijanu Kuejdu i Dimitriosu Papadimitriju, za šverc velike količinu droge. U izvještaju je navedeno da je 'peti čovjek' - Vaso Ulić iz Crne Gore, koordinator uvoza te droge.

Dosije

Australijski mediji navode da je potvrđeno da crnogorsko tužilaštvo ima veliki dosije o Vasi Uliću i drugim ličnostima u zemlji, kao dio međunarodnog naloga za hapšenje kako bi se razbio narko-kartel na čijem je čelu.

Tamošnji mediji pišu da se taj kartel bavi švercom heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa i godišnje, samo u tu zemlju, uveze oko šest tona droge, a prema istim podacima, baze te svjetske kriminalne grupe su u Crnoj Gori, Španiji i Holandiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana