Vivijan Reding proganja Hrvatsku kao Karla del Ponte

Jutarnji list
Vivijan Reding proganja Hrvatsku kao Karla del Ponte

Zagreb - Hrvatska se vjerovatno neće izjašnjavati o Evropskom nalogu za hapšenje Josipa Perkovića do roka koji je utvrdila Evropska komisija, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Tako će se nova članica naći na tapetu kao drska i neposlušna, piše ovaj list.

Pozivajući se na svoj izvor iz hrvatske vlasti, list navodi da će Hrvatska opet slušati poređena sa Bugarskom i Rumunijom, kao i da ne shvata šta je suština evropskog udruživanja i da ne poštuje pravila.

Povodom nove depeše potpredsjednika Evropske komisije Vivijane Reding ministru pravde Orsetu Miljeniću, kojom se od Hrvatske traži da do 23. avgusta primjeni Evropski nalog za hapšenje koji se odnosi na 84 osobe među kojima i na funkcionera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića, izvor “Jutarnjeg” kaže da ga ona pomalo podsjeća na bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunal Karlu del Ponte.

- Znate na koga me podsjetila? Na Karlu del Ponte. I ona nas je tako svojevremeno proganjala sa svojim zahtjevima. Samo je to sve sad još malo finije, u rukavicama - rekao je izvor “Jutarnjeg”, dodavši da se “Hrvatska vjerovatno neće izjašnjavati i to će otvoriti put u napornu, dramatičnu jesen u kojoj će se nova članica naći na tapetu kao drska i neposlušna”.

Navodeći briselske izvore, list ističe da je Redingova bivši novinar i vrlo ambiciozan političar iz Luksemburga koja je preuzela na sebe obavezu da ne dopusti Hrvatskoj da se “vrpolji u pravosudnim obavezama”.

Podsjeća se da je Redingova na dan ulaska Hrvatske u EU, 1. jula na svom “Tviter” nalogu napisala:”Danas, kada Hrvatska postaje članica Evropske unije, od nje očekujemo da se ponaša u skladu s evropskim normama i standardima”.

List piše da su svi tada znali na šta je ona tačno mislila. Potom je, podsjećaju došla na zabavu u Zagreb gdje je nakratko uhvatila premijera Zorana Milanovića kome je, prema sopstvenom kazivanju rekla, da je Hrvatska preuzela na sebe obavezu, da je dala riječ ulazeći u EU, da će ispunjavati sve obaveze i premjenjivati sva pravila.

Redingova je Milanoviću, kako se navodi, tada rekla i da EU očekuje da taj problem sa Evropskim nalogom za hapšenje bude riješen, jer ako ne bude onda će to biti shvaćeno ozbiljnim nedostatkom u primjeni važne EU legislative.

- Značilo bi to da ne poštujete član 39. pristupnog ugovora. Dakle, zaista sam bila tužna da o tome moram razgovarati na dan proslave s vašim premijerom, ali on mi je prišao i rekao mi je da je vidio moje pismo. Razgovarali smo o tome, nismo se složili, ali sam mu rekla - Pacta sunt servanda  - Ugovori obvezuju. Znali ste, potpisali ste to i sada se morate ponašati onako kako se treba ponašati kada nešto potpišete - rekla je tada Redingova novinarima, podsjeća list.

Ukazuje se, međutim, da njena odlučnost nije pomogla jer se u Zagrebu po pitanju Evropskog naloga za hapšenje i njegove neusklađenosti sa izmjenjenim zakonom kolokvijalnom nazvanim “Leks Perković” do danas ništa nije promijenilo.

Hrvatska je neposredno uoči ulaska u EU izmjenila Zakon o evoropskoj potjernici tako što ga je njegovu važnost ograničila do početka avgusta 2002. godine.

Dan nakon ulaska u EU Hrvatska je dobila 84 naloga za hapšenje među kojima je i nalog za izručenje Perkovića Njemačkoj koja ga potražuje zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji ubistva bivšeg direktora INE Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana