Višnjić: Optužnica protiv Tačija i ostalih nije slučajno baš sada objavljena

Srna
Višnjić: Optužnica protiv Tačija i ostalih nije slučajno baš sada objavljena

BEOGRAD - Advokat Tomislav Višnjić, koji se u Haškom tribunalu bavio zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji, ocijenio je da je tajming objavljivanje optužnica protiv nekadašnjeg lidera terorističke OVK Hašima Tačija i ostalih definitivno vezan sa nečim što će se dešavati u budućnosti.

On je naglasio da je saopštenje Specijalnog suda u neku ruku neuobičajeno jer su istraga i svi dokumenti službena tajna i mogu se objaviti tek kad je optužnica potvrđena.

- Postoji jedno pravilo Specijalnog suda uz izuzetak da tužilac objavi neke podatke iz optužnice ukoliko za to postoje potencijalni razlozi, a oni su za to naveli potencijalno ometanje istrage od Tačija, (koji je i predsjednik samoproglašenog Kosova) i Kadrija Veseljija, lidera Demokratske partije Kosova - rekao je Višnjić za RTS.

On je dodao da je tim tužilaštva sačinjen isključivo od Amerikanaca, kao i da je glavni tužilac Amerikanac.

- Imamo respektabilan tim koji snažno gura ono što je zamislio. Ovo nije iznenađenje. Istorija tajminga je dosta bogata u međunarodnom krivičnom postupku, a nas je zadesila u dva slučaja. Optužnica protiv Slobodana Miloševića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Milana Milutinovića i ostalih je objavljena 1999. godine 25. maja, u toku ili neposredno pred početak mirovnih pregovora za Kosovo koji su se okončali 10. jula - rekao je Višnjić.

On je podsjetio da je 25. jula objavljena optužnica protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a u septembru 1995. godine su počeli pregovori u Dejtonu što kako je rekao, znači da ni sadašnji tajming nije slučajan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana