Više crnogorskih opština bez struje

Agencije
Više crnogorskih opština bez struje

Podgorica - Stanovnici Kolašina, Plužina, Andrijevice, Plava, Gusinja i Šavnika nemaju struju zbog nevremena, saopšteno je iz “Elektroprivrede Crne Gore”, prenose agencije.

Uzrok nestanka struje u ovim gradovima je nevrijeme sa teškim vlažnim snijegom, olujnim vjetrom i atmosferskim pražnjenjima, koje je u utorak, 15. januara, zahvatilo Crnu Goru, a koje je prouzrokovalo prekide na elektrodistributivnoj mreži.

Tehnički direktor “Elektrodistribucije” Vuk Fuštić rekao je da se vlažan snijeg u velikim slojevima “uhvatio” i zaledio na žicama dalekovoda “Uloševina”, ali i ostalim elektrovodovima u višim područjima.

- Taj teret je bio toliko veliki da je jedan betonski stub potpuno prelomljen, a jedan čelični oboren na tlo. Stradao je i veliki broj drvenih stubova - rekao je Fuštić.

On je dodao da su ekipe neprekidno na terenu i da čine sve da do večeras normalizuju snabdijevanje svih sela strujom, ali da ne može tvrditi da će uspjeti.

Na pojedinim područjima opštine Kolašin struje nema od ponedeljka, 14. januara, a najveći kvar dogodio se na delekovodu između Mojkovca i Kolašina, gdje je u Štitarici iz temelja srušen metalni stub.

Predsjednik opštine Šavnik Mijomir Vujačić potvrdio je da je ova opština kompletna u mraku zbog snijega koji se miješao s kišom i koji je pokidao dalekovode.

- U pojedinim selima palo je više od 60 centimetara snijega. Nevrijeme je polomilo drveće i niskonaponske stubove, što znači da će mnogi još morati da čekaju na električnu energiju - naveo je Vujačić.

Sniježno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom polomilo je ili oštetilo oko 90 stubova u opštini Rožaje.

- Pokidano je mnogo provodnika, pa je bez napona ostalo oko 50 stubnih trafo-stanica koje električnom energijom snabdijevaju oko 2.300 domaćinstava na seoskom području - rekao je direktor “Elektrodistribucije” u Rožajama Sadudin Agović.

On je dodao da je najkritičnija situacija u mjesnoj zajednici Bašča, gdje je nevrijeme oborilo stubnu trafo-stanicu za čiju će sanaciju trebati nekoliko dana.

Agović je rekao da su njihovim ekipama u pomoć došle i kolege iz Podgorice i da se svi nalaze na terenu kako bi što prije sanirali brojna oštećenja.

Sniježna mećava zatvorila puteve

Na putevima Rožaje - Kula i Šavnik - Žabljak u prekidu je saobraćaj zbog snježnih mećava, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore.

Za vrijeme snježnih padavina zabranjen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na dionicama preko planinskih prevoja.

Na jugu Crne Gore i primorju vozila saobraćaju po mokrim putevima, a na sjeveru je saobraćaj otežan zbog snijega.

Vidljivost je smanjena zbog niske oblačnosti i padavina, a vozačima se savjetuje oprezna vožnja, kao i obavezna upotreba zimske opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana