Virant napustio Janšu

Tanjug
Virant napustio Janšu

Ljubljana - Vlada Janeza Janše je ostala bez većine u parlamentu - napušta je stranka Državljanska lista, čiji lider Gregor Virant odlazi sa mjesta predsjednika parlamenta, prenosi Tanjug.

Vladina koalicijska stranka Državljanska lista je sinoć ispunila svoju prijetnju i odlučila da izađe iz Vlade koju vodi Janez Janša.

Tako je sinoć odlučio Savjet DL-a, nakon što je prošle noći istekao ultimatum koji je DL dala premijeru i njegovoj stranci - da ili Janez Janša ode sa mjesta premijera ili pokrene proces glasanja o povjerenju Vladi u parlamentu.

S obzirom da vodeća stranka na vlasti, SDS nije zamijenila svog premijera, Janeza Janšu, koji je inače predsjednik ove stranke, niti je pokrenula interpelaciju, stranka Gregora Viranta je odlučila da ode.

Janša je prebacio Državljanskoj listi da svojom odlukom izaziva političku krizu u Sloveniji, na šta je lider DL-a odgovorio da je kriza nastavla već onda kada je Protivkorupcijska komisija utvrdila da su svoju imovinu sakrivali Janez Janša i vođa opozicije, Zoran Janković.

- Izlazak Državljanske liste je prvi korak ka rješavanju krize - dodao je Virant i dodao da je koaliciju srušio Janša koji je rekao puno stvari u posljednje vrijeme, ali ne i pet riječi koje bi morao: Odlazim sa mjesta predsjednika Vlade.

Vlada Janeza Janše će novonastalu situaciju prokomentarisati sutra, nakon njene redovne sjednice.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana