Ko je "pao" u akciji "General", zbog međunarodnog šverca kokaina (FOTO)

Tanjug
Uhapšeni Marinko Prelević
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me | Uhapšeni Marinko Prelević

PODGORICA - Jedan od vođa kriminalnog klana Drešaj iz Tuzi - Viktor Drešaj uhapšen je jutros u velikoj međunarodnoj operaciji “General” po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), saznaju podgoričke Vijesti.

Izvor iz Tuzi naveo je da je Drešaj, nešto poslije deset časova, viđen sa lisicama na rukama u pratnji službenika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Isti izvor naveo je da je SPO po nalogu SDT-a u Budvi uhapsio i Vukana Čokovića (61) koji je ranije imao ime Vinetu. U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice na ruke stavljene su i njegovom sinu.

Među uhapšenima je i Podgoričanin Petar Miranović, Danilovgrađanin Veselin Paro Pavličić, kao i Marinko Prelević.

U međunarodnoj operaciji sve vrijeme učestvovali su i službenici Sektora za borbu protiv kriminala, kojim rukovodi Lazar Šćepanović.

Pripadnici SPO od jutros pretresaju kuće Drešaja u Tuzima.

Viktor Drešaj i njegov brat Leon u dokumentu SOCTA - Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala zavedeni su kao vođe jakog kriminalnog klana iz Tuzi.

Uhapšeni Viktor Drešaj

U tom dokumentu piše da se Drešaji godinama bave “švercom kokaina, ali da im je primarna djelatnost - krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda”.

Vukan (Vinetu) Čoković hapšen je još 2015. godine u Španiji, tada u velikoj međunarodnoj operaciji “Vinetu”, a međunarodne službe označile su ga kao vođu kriminalne grupe od koje je zaplenjeno 3,5 tona kokaina.

Narkotici su tada otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su Čoković i najmanje osam članova grupe iz Srbije i Crne Gore imali glavne uloge u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ime Vukana (Vinetu) Čokovića je u policijskim dokumentima decenijama zavedeno kao bezbjednosno - interesantno lice, koje je veliki dio proveo u Evropi i Latinskoj Americi kako bi izbegao zatvor ili likvidaciju.

U ljeto 2015. kada je uhapšen, španski portal El Konfidensial naveo je da je Budvanin Čoković u Madridu “živeo punim plućima”, te da se nije skrivao.

Uhapšeni Petar Miranović

U Španiji se predstavljao i kao fudbalski menadžer, a kako je tada pisao taj medij, upravo razbacivanje novcem “koštalo” ga je hapšenja. Navodno, policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrednih nekoliko miliona evra.

Uhapšeni podgoričanin Vaso Ulić (64) je u avgustu 2017. uhapšen po nalogu SDT-a zbog optužbi da je umešan u međunarodni šverc droge u Australiji.

Dokazi su tada ukazivali na sumnju da je Ulić bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država u Australiju, gde se obavljala dalja prerada i distribucija, tj. prodaja droge.

Ulić je kasnije optužen da je još 2004. organizovao šverc 60 kilogram MDMA “iz drugih zemalja u Australiju” te da je u toj zemlji zarađivao osam dolara po tableti ekstazija.

Dve godine kasnije on je sklopio dogovor sa SDT-om da robija dve godine i državi platiti 50.000 evra i isto toliko u humanitarne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana