Vestervele:Nema promjena granica na Balkanu

Tanjug
Vestervele:Nema promjena granica na Balkanu

Tirana - Njemačka je pozvala Albaniju da prestane s nacionalističkom retorikom, pošto su i SAD nedavno iz istog razloga izrazile zabrinutost po stabilnost na Balkanu.

"Važno je da nacionalistička osjećanja budu kontrolisana i tretirana uz veliku odgovornost i s mnogo pažnje", izjavio je novinarima u Tirani njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele.

Vestervele je takođe poručio da "nikakva promjena granica nije moguća na Balkanu".

"Granice u Evropi gube svoj značaj, ali one ne mogu biti uklonjene", dodao je on.

Šef njemačke diplomatije pozvao je albanske političke stranke da izbjegavaju da igraju na kartu nacionalizma kako se bliže parlamentarni izbori, planirani 23. juna.

Albanski premijer Salji Beriša, kao i ostali albanski lideri, pooštrili su posnjednjih mjeseci nacionalističku retoriku, sugerišući stvaranje "velike Albanije" što je izazvalo zabrinutost u susednim zemljama u kojima živi albansko stanovništvo, navodi Frans pres.

SAD su takođe upozorile Albaniju, ukazujući da se Tirana upustila u "opasnu igru". Vašington je pozvao "političke stranke i lidere da se usredsrede na ono za šta tvrde da im je bitno – evroatlantske integracije" Albanije.

"Albanija nikada nije imala, nema, niti će imati pretenzije prema susjedima. Ona će nastaviti da kao i do sada podržava mir i stabilnost na Balkanu", rekao je šef albanske diplomatije Edmond Panaritit na konferenciji za novinare s Vesterveleom.

Frans pres podsjeća da je Beriša krajem novembra, na obilježavanju stotinu godina nezavisnosti Albanije, pozvao Albance na ujedinjenje, što je izazvalo žestoke reakcije susjednih zemalja, posebno Atine i Skoplja.

Beriša je takođe obećao usvajanje zakona koji će omogućiti da svi Albanci, bez obzira na to gdje žive, dobili albansko državljanstvo, dodaje Frans pres.

Nema popusta za Makedoniju

Nakon posjete Tirani, šef njemačke diplomatije otputovao je u Skoplje. On je apelovao na političke lidere te zemlje da pokažu spremnost za kompromis i fleksibilnost u rješavanju političke krize, imajući u vidu nacionalni interes i sudbinu i budućnost Makedonije.

"Ima još dosta koraka koji vas čekaju na putu ka EU. Pravila su jednaka i poznata za sve. Neće biti popusta, ali će Njemačka održati svoju riječ podrške", rekao je Vestervele tokom posjete Makedoniji, prve jednog njemačkog ministra spoljnih poslova u prethodnih 15 godina.

Upitan da li se Makedonija može nadati datumu početka pregovora sa EU u junu, rekao je da ne želi ništa da prejudicira i da treba sačekati izvještaj Evropske komisije.

"Treba još da se razjasne određena pitanja, između ostalog i pitanje imena države, vi to znate. Mi vas hrabrimo da iskoristite svaku priliku koja će vam se pružiti", poručio je Vestervele.

On je napomenuo da je njegova posjeta dokaz nemačke posvećenosti regionu i njegovoj evropskoj perspektivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana