Vesna Pusić: Mnogo koristi od članstva u EU

Agencije
Vesna Pusić: Mnogo koristi od članstva u EU

Zagreb - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocijenila je juče da je prva godina članstva u Evropskoj uniji bila vrlo uspješna i donijela toj zemlji mnogo koristi.

Pusićeva je navela, između ostalog, da se Zagreb snažno angažovao u vezi sa pokretanjem pregovora sa Srbijom.

- Članstvo u EU donijelo je Hrvatskoj i važnu poziciju i mogućnost da štiti svoje interese u regionu jugoistočne Evrope zato što kao članica može uticati na odluke o dobijanju statusa kandidata i otvaranju pregovora država iz regiona - rekla je Pusićeva.

Pusićeva je izdvojila kao dugoročno najvažniju korist od članstva Hrvatske u Uniji upisivanje na energetsku kartu Evrope, "na kojoj do prije godinu nije ni postojala" i napomenula da je u budućem periodu najvažniji zadatak mobilizacija svih snaga kako bi što više iskoristila evropske fondove. Komentarišući nedavno objavljen članak u američkom "Fajnenšel tajmsu" o stanju hrvatske privrede, koja je, prema ocjeni lista, preuzela od Grčke neslavnu titulu ekonomski najnefunkcionalnije zemlje EU, Pusićeva je priznala da bi "vrlo rado rekla da to nije istina, ali donekle jeste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana