Veritas: Pritisak na Srbe da se na popisu izjasne kao Hrvati

Srna
Veritas: Pritisak na Srbe da se na popisu izjasne kao Hrvati

BEOGRAD - Srbi sa vukovarskog područja smatraju da je cilj hapšenja Milana Milića (71) zbog navodnih ratnih zločina da se što više Srba na predstojećem popisu u Hrvatskoj, koji počinje 13. septembra, izjasne kao "Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti", saopšteno je iz Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

Ta organizacija ukazuje da vukovarske Srbe na to poziva i neregistrovana "Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja", iza koje stoji nepriznata Hrvatska pravoslavna crkva, koja pokušava da obnovi crkvu pod istim nazivom iz vremena Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića.

Podsjetivši da je pokretanje procesa protiv Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem postalo svakodnevna pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani, u "Veritasu" ističu da su u ovom mjesecu zakazana ročišta u 20 predmeta, u kojima je među 80 optuženih čak 78 bivših pripadnika JNA i Srpske vojske Krajine.

Prema evidenciji "Veritasa", zbog navodnih ratnih zločina, od početka godine u Hrvatskoj je uhapšeno pet osoba i jedna van Hrvatske, a sve su srpske nacionalnosti.

Među njima je i Milan Milić, čije je hapšenje izazvalo nemir među vukovarskim Srbima, a njega Županijsko tužilaštvo u Osijeku tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, zbog čega je izdat nalog za njegovo privođenje, uz obrazloženje da postoji opasnost od bjekstva.

"Veritas" napominje da je Tužilaštvo vijest o hapšenju Milića objavilo juče na svojoj internet stranici, na kojoj je tri dana ranije saopštilo da je sprovelo istragu protiv osumnjičenog zbog toga što je, navodi se, u novembru 1991. godine na "Veleprometu" u Vukovaru, zajedno sa "pripadnicima srpskih paravojnih formacija" zlostavljao jednog muškarca koji je tada imao 24 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana