Veritas: Nedavno uhapšeni Srbin zove se Milorad Trivunović

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Srbin Milorad Trivunović /61/ zvani Trile iz Novog Čeminca, kod Belog Manastira, nedavno je uhapšen u Hrvatskoj zbog optužbi za ratni zločin u Baranji, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" Save Štrpca.

Prema Veritasovim saznanjima, uhapšeni Milorad Trivunović, koji je izbjegao u Srbiju, bio je vozač kamiona i prije ovog hapšenja nesmetano je prelazio granice širom Evrope, uključujući i Hrvatsku.

U saopštenju podsjećaju na medijske informacije da je 7. februara zbog sumnje da je 1992. godine počinio ratni zločin protiv civila u Baranji, osječko-baranjska policija uhapsila šezdesetjednogodišnjaka, nekadašnjeg pripadnika srpske Teritorijalne odbrane /TO/ Vardarac.

On je uhapšen zbog osnova sumnje da je 15. marta 1992. godine u mjestu Vardarac, u štabu Teritorijalne odbrane Vardarac, kao pripadnik specijalne jedinice milicije SAO Krajine, zajedno s još dvojicom pripadnika iste jedinice, prijetili, a zatim i fizički nasrnuli na oštećenog starog 47 godina, koji je od povreda ubrzo preminuo.

Sud u Osijeku je otvorio istragu protiv osumnjišenog Srbina i odredio mu istražni pritvor.

"Veritas" napominje da je ovo treće hapšenje osoba srpske nacionalnosti u ovoj godini sa sremsko-baranjskog područja, te podsjeća na prethodni slučaj hapšenja Dragana Mitrovića za navodni zločin u Karancu, za koji je osumnjičeno još pet Srba - Čeda Marušić, Milan Malivuk, Slobodan Strigić, Davor Lakić i Žarko Strigić, svi trenutno nedostupni hrvatskim organima gonjenja.

Srbi sa sremsko-baranjskog područja, navodi se u saopštenju, smatraju da hapšenja i procesuiranja, kao i česta pozivanja i privođenja Srba sa tog područja, imaju za cilj plašenje onih koji su ostali da napuste Hrvatsku i odvraćanje izbjeglih Srba od povratka na njihova imanja.

Pozivajući se na službene internet stranice sudova u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, "Veritas" navodi da je za februar predviđeno da se sudi protiv 88 osoba u 18 predmeta, od čega osmorici u prisustvu, a svim ostalim u odsustvu, a samo u predmetu "Kninski zatvori" pres pred sudom u Splitu optuženo je 40 osoba.

"Veritas" navodi da zbog "poplave" suđenja za ratne zločine pred hrvatskim sudovima, suđenja više ne prate ni nevladine organizaciije, ni mediji, koji uglavnom, samo bombastično saopštavaju o hapšenjima, dok ih dalja sudbina ne interesuje.

U saopštenju podsjeća da je krajem januara sud u Zagrebu nepravosnažno oslobodio optužbe Veljka Stjepanovića, rodom iz Pakraca, koji je na osnovu hrvatske potjernice u martu 2017. godine uhapšen u Holandiji, odakle je bio izručen Hrvatskoj.

Dodaje se da je u posljednje dvije godine, u jeku epidemije virusa korona, zbog navodnih ratnih zločina uhapšeno 16 Srba iz Hrvatske, od toga 10 u, a šest van područja Hrvatske, među kojima je najviše onih sa područja sremsko-baranjske oblasti.

Trenutno se, podsjeća "Veritas", u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 26 pripadnika bivše JNA i Srpske vojske Krajine /SVK/, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana