“Veritas”: Hapšenje advokata Berića - potvrda sve učestalijeg procesuiranja Srba zbog objava na mrežama

Srna
“Veritas”: Hapšenje advokata Berića - potvrda sve učestalijeg procesuiranja Srba zbog objava na mrežama

BEOGRAD - Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” ukazao je na to da i nedavno hapšenje u Hrvatskoj političara i advokata iz Beograda Nemanje P. Berića zbog objave na “Fejsbuku” predstavlja potvrdu sve učestalijeg procesuiranja Srba zbog objava na društvenim mrežama.

Berić, koji je rodom iz Uzdolja sa Dalmatinskog Kosova, u Srbiju je došao u izbjegličkoj koloni u avgustu 1995. godine, a bio je i bivši predsjednik Skupštine opštine Savski venac.

Pošto niko nije reagovao na prethodna hapšenja Srba zbog prekršaja na društvenim mrežama, u “Veritasu” vjeruju da će ovo najnovije hapšenje Berića, imajući u vidu njegovo zanimanje i političku angažovanost, izazvati adekvatnu reakciju vlasti, struke i nauke iz Srbije i Hrvatske.

Berića /47/ je hrvatska policija uhapsila u subotu, 10. avgusta, na graničnom prelazu Bajakovo zbog prekršaja učinjenog preko objava na društvenim mrežama.

Prema “Veritasovim” saznanjima, Berić je nakon hapšenja na granici čekao punih sedam časova da po njega dođe policijski automobil kojim je prebačen u Policijsku stanicu u Knin.

Odatle je, uz optužni prijedlog, prebačen u Šibenik, gđe ga je Prekršajno ođeljenje Opštinskog suda u Šibeniku odmah osudilo na kaznu zatvora od 15 dana, koju izdržava u zatvoru u Šibeniku.

Prema “Veritasovim” saznanjima, u Beriećvom rodnom mjestu Uzdolje pripadnici hrvatske vojske su u avgustu 1995. godine ubili osam civila koji nisu htjeli ili mogli da se pridruže izbjegličkoj koloni.

Prema evidenciji “Veritasa”, ovo je deveto procesuiranje Srba sa područja Knina, od toga dva u ovoj godini, za isti prekršaj učinjen preko društvene mreže “Fejsbuk”.

Svi procesuirani su i osuđeni, od kojih sedmoro na bezuslovne zatvorske kazne, jedan na uslovnu kaznu od 15 dana i jedan na novčanu kaznu od 1.000 evra.

Sve prekršajne prijave podnijela je kninska policija, a presude je donio Prekršajni sud u Šibeniku.

Osuđeni se nisu žalili na izrečene kazne jer im u presudi piše da žalba ne odgađa izvršenje kazne, pa se plaše da bi im žalba još više produžila boravak u zatvoru i povratak u mjesta boravka, koja su u pravilu izvan Hrvatske.

Interesantno je, ističu u “Veritasu”, da se ni o hapšenju ni o suđenju Nemanji Beriću nisu oglasili nadležni organi - policija i Prekršajni sud, kao što su radili u svim prethodnim slučajevima.

U saoštenju se napominje da se ni vlast, ni struka, ni nauka, ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, kod prethodnih osam hapšenja nisu izjašnjavale o ovoj pojavi, a mediji u regionu uglavnom su prenosili saopštenja Policijske uprave šibensko-kninske.

“Veritas” navodi da raspolaže pouzdanom informacijom da je i Opštinski sud u Zadru krajem jula za isti prekršaj osudio dvojicu Srba na novčane kazne, čija imena, po njihovoj molbi, ne objavljuje.

U tekstu se dodaje da su svi do sada osuđeni Srbi procesuirani za prekršaj iz Člana pet hrvatskog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi:

“Ko na javnom mjestu izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, muzike i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 700 do 4.000 evra ili kaznom zatvora do 30 dana”.

U saopštenju se napominje da se u hrvatskom zakonu do sada svim procesuiranim nigđe ne pominje kvalifikacija “iz mržnje objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu”.

Iz “Veritasa” dodaju da se postavlja pitanje po kojim to kriterijumima policija i prekršajne sudije procjenjuju da je neko iz mržnje postavio neki sadržaj /tekst, muziku, fotografiju …/ i po kojim mjerilima ocenjuju da takvi sadržaji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu

Be­o­grad­ski advo­kat Ne­ma­nja Be­rić uhap­šen je u Hr­vat­skoj na gra­nič­nom pre­lazu Bajakovo i spro­ve­den su­di­ji za pre­kr­ša­je u Ši­be­ni­ku, ko­ji ga je osu­dio na 15 da­na za­tvo­ra zato što je na svom “Fej­sbuk” na­lo­gu sni­mao se­be dok vo­zi i pje­va patri­ot­ske pje­sme.

Advo­kat­ska ko­mo­ra Sr­bi­je upu­ti­la je do­pis Am­ba­sa­di Sr­bi­je u Hr­vat­skoj tra­že­ći in­formacije o uhap­še­nom ko­le­gi, te zamolivšu am­ba­sa­dor­a Je­le­nu Mi­lić da ode u
Ši­benik i po­sje­ti Be­ri­ća ka­ko bi se utvr­di­lo zbog če­ga je i po kom za­kon­skom osno­vu uhap­šen ovaj dr­ža­vlja­nin Sr­bi­je i zbog če­ga je na iz­dr­ža­va­nju ka­zne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana