Večernje Novosti: Vašington sprema nove ucjene za Srbiju

Srna
Večernje Novosti: Vašington sprema nove ucjene za Srbiju

Beograd - Vašington želi da otrgne Balkan iz zagrljaja Rusije, uvuče zemlje regiona u NATO, a Beograd i Prištinu natjera da stave pečat na međusobno priznanje, pišu “Večernje novosti”.

List navodi da u ostvarenju tih ciljeva SAD spremaju cijeli arsenal novih ucjena usmjerenih prije svega ka Srbiji, među kojima je rezolucija o slučaju braće Bitići, usvojena prije nekoliko dana u Predstavničkom domu Kongresa.

List napominje da je o toj strategiji govorio i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer koji je u srijedu, 23. oktobra, u svjedočenju pred Odborom Senata za spoljne poslove i Pododborom za Evropu poručio da je među američkim prioritetima na Balkanu normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje u Senatu o razmjeni granica kao mogućem kompromisu Beograda i Prištine, Palmer je rekao da razumije argument o Pandorinoj kutiji koji iznose neki kad se pomene granica.

“Ako strane budu razgovarale o tim pitanjima, na tome ćemo morati da radimo kako bismo utvrdili da li je to rizik sa kojim bismo mogli adekvatno da se nosimo”, rekao je Palmer.

On je naveo da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, ali i opomenuo Beograd da “prekine kampanju delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

“Kampanjom podsticanja zemalja da povuku priznavanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa”, rekao je Palmer.

On je naveo da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban kako bi ušla u EU.

“Uvjereni smo da je predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake, spremni smo da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom”, rekao je Palmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana