Vanredni izbori zbog Linića?

Agencije
Vanredni izbori zbog Linića?

Zagreb - Ako Glavni odbor Socijaldemokratske partije ne izbaci Slavka Linića iz stranke, to će značiti vanredne izbore u Hrvatskoj, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon sjednice Predsjedništva SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a u srijedu je odlučilo da bivšeg ministra finansija Slavka Linića treba isključiti iz SDP-a. To je lično zatražio premijer Milanović utvrdivši da Linić svojim javnim istupima šteti ugledu stranke.

- Linić zaslužuje isključenje - utvrdio je Milanović.

Protiv isključenja izjasnila su se četiri člana Predsjedništva: potpredsjednici Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i ministar rada Mirando Mrsić. Ostali su ćutali, izuzev Gordana Marasa, koji je otvoreno podržao ovaj Milanovićev potez.

Ovu odluku u subotu treba da potvrdi Glavni odbor.

- Ako ovo ne prođe na Glavnom odboru, to će značiti prijevremene izbore u Hrvatskoj - rekao je iza zatvorenih vrata na Iblerovom trgu Milanović, svjestan da će se izjašnjavanje za ili protiv isključivanja Linića tumačiti kao davanje ili uskraćivanje podrške njemu kao predsjedniku SDP-a i Vlade.

Antimilanovićeva opozicija jasno je dala do znanja da aktuelni predsjednik stranke ima alternativu i da je njegova pozicija nakon poraza na Evropskim izborima ozbiljno uzdrmana. Sada je sva pažnja usmjerena na 103 člana Glavnog odbora, koji moraju donijeti odluku o Liniću.

Linić je istakao da nije iznenađen pokretanjem procedure njegovog isključenja iz stranke, na prijedlog Milanovića koji je, kako kaže, pokazao svoje pravo lice - "obračun, dijeljenje stranke i spletkarenje".

Linić je potvrdio da ga je u Saboru posjetio jedan čovjek iz policije i tražio dodatna objašnjenja u vezi sa njegovim optužbama na račun Milanovića i dodao da je policiji dao kopije dokumentacije kojom potkrepljuje optužbe.

Komadina

Potezi Zorana Milanovića otvorili su pravu igru prestola unutar SDP-a.

Nedugo nakon što je izašao sa sjednice Zlatko Komadina je objavio da će se kandidovati za idućeg predsjednika SDP-a.

- Na idućim izborima kandidovaću se za predsjednika stranke. Želim jasno da kažem da me ne zanima izvršna vlast - objavio je Komadina, naglasivši da je "subota novi dan".

Time je unutarstranački rat ušao u sasvim novu fazu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana