UZP sa posebnom namjerom ostaje u optužnici protiv Tačija

Tanjug
Foto: Arhiva

HAG - Žalbeno vijeće Specijalizovanih vijeća Kosova preinačilo je odluku sudije za prethodni postupak kojom je bio naložio tužilaštvu da se izmjeni optužnica protiv Hašima Tačija i drugih, koja bi isključila prošireni oblik odgovornosti Udruženog zločinačkog poduhvata za zločine sa posebnom namjerom.

Žalbeno vijeće je zaključilo da je pretpretresni sudija pogriješio samo u dijelu odluke o primjenljivosti UZP-a III na zločine sa posebnim namjerama.

Vijeće smatra "da se primjenjivost UZP lll kao oblika odgovornosti za zločine sa posebnom namjerom pred Specijalizovanim vijećima ne kvalifikuje kao pitanje nadležnosti" i da se to pitanje može iznijeti tokom suđenja, kada bude počelo.

Advokati Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, kao i tužilaštvo izjavili su žalbe protiv odluke sudije za prethodni postupak od 22. jula 2021. godine u vezi sa nadležnoću Specijalizovanih vijeća Kosova.

U toj odluci sudija za prethodni postupak odbio je većinu zahtjeva odbrane, ali je djelimično usvojio zahtev Karija Veseljija i shodno tome naložio tužilaštvu da podnese izmijenjenu optužnicu koja isključuje prošireni oblik odgovornosti na zločine sa posebnom namjerom.

U današnjoj odluci, Žalbeno vjeće je odbilo svih pet žalbi osim prve osnove žalbe tužilaštva.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova tereti Tačija i ostale za krivična djela izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u sjevernoj Albaniji.

Ta djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana